donderdag, 24 juni 2021

Keizersnede verhoogt kans op overlijden baby

Baby's die zonder medische noodzaak via een keizersnede worden gehaald, hebben een driemaal grotere kans om binnen een maand na de geboorte te overlijden dan kinderen die met een natuurlijke bevalling ter wereld komen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het was bekend dat kinderen die met een keizersnede worden gehaald, een iets groter risico lopen om kort na de geboorte te overlijden. Artsen veronderstelden dat dit kwam doordat veel keizersneden uitgevoerd werden als noodoperaties, nadat er tijdens een natuurlijke bevalling problemen bij het kind of bij de moeder waren ontstaan.

Nu blijkt dat ook bij vooraf geplande keizersneden het aantal sterfgevallen onder de baby's drie keer zo groot. In de studie, uitgevoerd door een instituut in Atlanta, bekeken de onderzoekers de gegevens van 5,7 miljoen bevallingen van een levend kind in de Verenigde Staten tussen 1998 en 2001.

Het sterftecijfer van operatief gehaalde baby's van gezonde moeders bleek 1,77 per 1000 geboortes. Bij natuurlijke bevallingen lag het cijfer op 0,62 per 1000.

De onderzoekers sprekevermoeden dat de longfunctie van baby's bij een vaginale geboorte beter wordt gestimuleerd. 'Keizersneekinderen' zouden meer problemen hebben met hun longen. Daarnaast zou een operatieve geboorte ook de kans op verwondingen bij het kind vergroten.