'Kwart gewassen wasgoed bevat poepbacteriën'

Getty Images

Kleding wassen op 40 graden is misschien goed voor het milieu, maar doodt lang niet alle bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van een fabrikant van ontsmettingsmiddelen.

Onderzoekers namen monsters van ruim honderd kledingstukken, knuffelbeesten en beddengoed van kinderen. De ene helft was gewassen op 40 graden Celsius, de andere helft kwam rechtstreeks uit de wasmand.

Het wasgoed dat op 40 graden gewassen was, bleek maar 14 procent minder bacteriën te bevatten dan de vuile was. Op één op de vier stukken wasgoed werden sporen van bacteriën aangetroffen die ook in ontlasting zitten. Op knuffelbeesten zaten de meeste poepbacteriën. Het ondergoed van kleuters bevatte het grootste totale aantal bacteriën.

​90 graden
Wassen op lage temperaturen zorgt er misschien wel voor dat het wasgoed er schoon uitziet en fris ruikt, maar het doodt lang niet alle bacteriën. Bovendien kunnen bacteriën zich ophopen in de wasmachine.

De onderzoekers raden aan om de wasmachine minstens eens per maand leeg te laten draaien op 90 graden Celsius en het deurtje altijd even open te laten staan na het wassen, zodat de machine kan luchten. De deurrubbers en het wasmiddelenlaatje regelmatig schoonmaken helpt ook.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Daily Mail