Levende nierdonatie ook veilig voor ouderen

Getty Images

GRONINGEN - Oudere mensen kunnen veilig een van hun nieren afstaan voor transplantatie als zij nog leven. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Mieneke Rook van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Bij levende nierdonatie blijkt ook bij ouderen de resterende nier de functies van de afgestane nier over te nemen. Wel is bij oudere donoren de nierfunctie vóór donatie iets lager dan bij jongere donoren.

Ook kort na donatie blijven de functie van de resterende nier en de gemeten reservecapaciteit enigszins achter bij jongere donoren.

Maar op de langere termijn blijkt de resterende nier bij ouderen uitstekend de functies van de afgestane nier te kunnen compenseren. De functie en doorbloeding van de resterende nier stijgen geleidelijk.

Niertransplantaties
Het aantal niertransplantaties waarbij gebruik wordt gemaakt van nieren die afkomstig zijn van levende donoren neemt toe. In Nederland vinden ongeveer 350 niertransplantaties met een nier van een levende donor plaats, ongeveer de helft van het totaal aantal niertransplantaties. Een nier van een levende donor is beter van kwaliteit dan een nier van een overleden donor.
Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Rijksuniversiteit Groningen