Medicijnen tegen duizeligheid?

Getty Images

Ik heb al geruime tijd last van evenwichtsstoornissen. Namelijk duizeligheid vooral als ik loop. Ook heb ik last van gebrom in mijn hoofd. Dit is ontstaan na een oorontsteking. Aan een oor heb ik ook gehoorverlies opgelopen. Uit een CT-scan en MRI-scan is gebleken dat er niets aan mijn oor mankeert. Zijn er medicijnen die helpen tegen duizeligheid?

Martine

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:
Er zijn inderdaad (vertigo-)middelen die voor bepaalde vormen van duizeligheid toegepast kunnen worden. Het is van belang om vast te stellen wat de oorzaak van je duizeligheid is.

Er zijn diverse vormen van duizeligheid. Over het algemeen maak je onderscheid tussen draaiduizeligheid (vertigo) en aspecifieke duizeligheid. Bij circa 10 procent van de patiënten is er sprake van draaiduizeligheid. Hierbij ervaart de patiënt aanvallen van duizeligheid met rotatiesensaties. Deze aanvallen gaan soms gepaard met vegetatieve verschijnselen, zoals misselijkheid, braken en transpireren.
De oorzaak is een storing in het functioneren van het
 evenwichtsorgaan of een deel van de prikkelverwerking. Voorbeelden van vertigo zijn de benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD), neuritis vestibularis en het syndroom van Ménière. Draaiduizeligheid kan echter ook een symptoom zijn van multiple sclerose, een CVA of een TIA.

Aangezien je KNO-arts geen verklaring kon geven voor je duizeligheidsklachten is het belangrijk om vast te stellen of je geen last hebt van aspecifieke duizeligheid. De klachten van aspecifieke duizeligheid bestaan uit een licht gevoel in het hoofd of het gevoel flauw te vallen. De klachten kunnen gepaard gaan met oorsuizen en/of hoofdpijn.

Mogelijke oorzaken van deze vorm van duizeligheid zijn: psychische aandoeningen (met name chronische hyperventilatie), orthostatische hypotensie (plotselinge bloeddrukdaling), cardiovasculaire klachten (bijvoorbeeld hartritmestoornissen of hartfalen) en geneesmiddelen (vooral slaapmiddelen en antidepressiva en sommige antibiotica).

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier