zaterdag, 16 januari 2021

Niercellen buiten lichaam gekweekt

EINDHOVEN - Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben in het laboratorium een laag niercellen gekweekt die het bloed blijven zuiveren. Dit is een grote doorbraak om tot betere nierdialyse te komen.

Momenteel wordt met dialyse maar 15 tot 20 procent van het bloed gezuiverd. Wanneer deze niercellen worden gebruikt bij nierpatiënten, is nog niet bekend.

Dialyse
Mensen met nierproblemen moeten nu nog naar het ziekenhuis voor een dialyse. Die werkt echter niet optimaal, maar zuivert slechts tot een vijfde van de capaciteit van gezonde nieren.

Tot nu toe was het niet gelukt om niercellen te kweken die buiten het lichaam goed blijven werken. Onderzoekers werken nu aan een manier om cellen op te nemen in de dialyse, waardoor de behandeling beter wordt en patiënten zich beter voelen.

Biologische kunstnieren
"Een mogelijke volgende stap is het mobiel maken van de dialysebehandeling, zodat patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven voor de dialyse", aldus een woordvoerder van de TU/e. "Het is de droom van wetenschappers om uiteindelijk zelfs biologische kunstnieren te kweken met lichaamseigen cellen."

Bron(nen):