maandag, 23 mei 2022

Nieuwe variant van kinderleukemie ontdekt

ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een nieuw subtype van leukemie ontdekt bij kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) welke gepaard gaat met een slechte prognose.

De ontdekking kan leiden tot een betere diagnose van dit type leukemie bij aanvang van de ziekte, zodat daarop de verdere behandeling aangepast kan worden.

De onderzoekers publiceren het onderzoek deze week online in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Wat is ALL?
Acute lymfatische leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk, maar is tegenwoordig in vier van de vijf gevallen te genezen door middel van chemotherapie. Of een therapie aanslaat wordt onder meer bepaald door het genetische subtype van de leukemie. De behandeling wordt daarop aangepast.

Bij een kwart van de kinderen met ALL is de onderliggende genetische afwijking in de leukemiecellen onbekend. Tijdens het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat 15 procent van alle patiënten het nieuwe subtype van leukemie heeft.

Ook bleek dat een zeer groot aantal van de patiënten met dit nieuwe type leukemie afwijkingen heeft in genen die betrokken zijn bij de normale ontwikkeling van bloedcellen.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe deze leukemievariant vroegtijdig opgespoord kan worden en hoe hij adequaat behandeld kan worden.

Bron(nen):