Online gezondheidsinformatie steeds belangrijker

Getty Images

BAARN - Internet is een belangrijke bron voor informatie over gezondheid en zorg. Een op de tien mensen besluit op basis van gevonden informatie niet naar de huisarts te gaan en het eerst zelf op te lossen.

Bij veel anderen blijkt internet een minder grote rol te spelen in de beslissing om wel of niet naar de huisarts te gaan. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts en Wetenschap

Zoeken
"Steeds meer mensen raadplegen internet voor informatie over hun gezondheid of zorg", vertelt NIVEL-programmaleider Judith de Jong. "Uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL blijkt dat driekwart van de mensen in het voorafgaand halfjaar minstens één keer op internet naar gezondheidsinformatie heeft gezocht." Het panel bestaat uit circa 6.000 mensen van 18 jaar en ouder
 
Ruim 90 procent  gebruikt internet omdat dit de snelste manier is om aan informatie te komen, meer dan 80 procent vanwege de beschikbaarheid van actuele informatie. Als voorbereiding op een bezoek aan een arts wordt internet minder gebruikt. Mensen zoeken vooral naar omschrijvingen, behandelingen en oorzaken van klachten, ziekten en aandoeningen.

Actie
Op basis van de gevonden informatie besluit 17 procent naar de (huis)arts te gaan en 11 procent dit juist niet te doen. Vanwege informatie op internet besluit 4 procent het advies van de (huis)arts niet op te volgen en 2 procent een andere arts te bezoeken voor een second opinion. Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden.

Bron 
  • Nivel