Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 19 september 2017

Ouderen kunnen vaker beroep doen op familie

Ouderen kunnen steeds vaker een beroep doen op familie, vrienden en buren wanneer ze hulp nodig hebben. Dat blijkt uit het ANBO-onderzoek 'Eigen Regie en Zelfredzaamheid' onder ruim 8.000 senioren.

"In vergelijking met vorig jaar zeggen de ondervraagden zo’n 10 procent vaker een beroep te kunnen doen op hun kinderen, vrienden en buren wanneer zij hulp nodig hebben", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO.

"Men doet vaker eerst een beroep op het sociale netwerk voordat men professionele hulp inschakelt. Maar we zijn er nog niet. We horen vaak genoeg verhalen dat mensen geen hulp durven te vragen, omdat ze bang zijn iemand tot last te zijn. We moeten dus blijven investeren in die cultuurverandering."

Sociaal netwerk

Vorig jaar pleitte ANBO voor het opnemen en onderzoeken van het wel of niet hebben van een sociaal netwerk bij het geven van een zorgindicatie. Ondanks de positieve ontwikkeling is ANBO nog steeds voorstander van het laten vastleggen van het wel of niet hebben van een sociaal netwerk in het keukentafelgesprek dat gemeenten doen op grond van de Wmo.

Het onderzoek 'Eigen Regie en Zelfredzaamheid' werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Toen deden er ruim 11 duizend mensen mee. De belangrijkste conclusie vorig jaar was dat het hebben van een sociaal netwerk cruciaal is voor het slagen van de zorghervorming, omdat vooral laag opgeleide senioren toen aangaven veel minder vaak een beroep te kunnen doen op hun sociale netwerk.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Mijni (niet gecontroleerd) op vr, 01/15/2016 - 09:40

Onze buren zijn net zo oud als wij, vrienden nog ouder en hulpbehoevender. Kinderen wonen 75 en 110 km bij ons vandaan, hebben een volledige baan en zelf kinderen, die nog verzorgd moeten worden. Maakt ons dat nu meteen ook maar eventjes laag opgeleid? Toe maar, zet meteen maar weer een stempel op dat deel van de senioren dat minder vaak een beroep kan doen op hun sociale netwerk. Ga eerst maar eens praten met die zogenaamde "zorghervormers" c.q. onze regering. Dáár ligt de oorzaak van de problemen, niet bij de hulpbehoevende ouderen, die plotseling in een participatiesamenleving bleken te wonen, waar het geld, bestemd voor zorg, werd gehalveerd, en de ziektekostenverzekeraars plotseling miljarden op de plank hebben liggen.

Door Johanna (niet gecontroleerd) op di, 01/12/2016 - 09:31

dit gaat lang niet altijd op. voor mij tenminste niet.

Door Wilma Berkhout (niet gecontroleerd) op di, 01/05/2016 - 11:11

Ja? DaT weten we eigenlijk al. Maar wat doet de Anbo nu concreet op lokaal niveau met deze algemene wijsheid, behalve in de publiciteit brengen als ze zelf bereslecht in de publiciteit staan.(reputatiemananement heet dat en dat doet mevrouw Den Haan met maar l;iefst 6(!!) persvoorlichters in huis. Betaalt u €40,- per jaar voor die wetenschap uit het NOS-journaal? Zo zijn er nog 120000 mensen die dat kritiekloos wel doen. Mooie continue geldstroom toch. Voor wat? Korting op je zorgverzekering kun je overal krijgen zonder €40,- te hoeven betalen.Wordt wakker Anboleden en denk eens na. Vertrekken bij die vrouwelijke Erik Staal.