Overgewicht veroorzaakt hartfalen

Getty Images

Zweedse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat overgewicht en obesitas hart- en vaatziekten veroorzaken. Eerder onderzoek liet al een verband zien, maar het tot nu toe was het onduidelijk of overgewicht een directe oorzaak is. 

Het onderzoek is uitgevoerd door de Uppsala Universiteit, het Karolinska Instituut en de University of Oxford. Bijna 200.000 mensen uit Europa en Australië waren onderdeel van de studie. De resultaten zijn gepubliceerd in PLOS Medicine

"We wisten al dat obesitas en hart- en vaatziekten vaak samen voorkomen. Het was echter lastig te bepalen of de toename in gewicht de boosdoener was", aldus onderzoeker Tove Fall.

Onderzoek
"In ons onderzoek vonden we dat mensen met een genvariant die leidt tot een verhoogd BMI, ook een verhoogd risico hebben op hartfalen en diabetes. De kans op diabetes bleek zelfs groter dan gedacht."

De wetenschappers keken naar variatie in het FTO-gen. Dit gen is betrokken bij de regulatie van de eetlust en heeft zo ook invloed op het BMI. Fall en zijn collega’s maakte gebruik van een nieuwe genetische methode, waardoor een oorzakelijk verband kan worden aangetoond. 

Resultaten
Fall: "We kunnen nu aantonen wat heel veel mensen al heel lang dachten: een verhoogd BMI draagt bij aan de ontwikkeling van hartfalen." Het risico is 20 procent hoger. Daarnaast bevestigt onder onderzoek dat obesitas leidt tot hogere insulinewaarden, een hogere bloeddruk, een slechter cholesterol, meer ontstekingen en een grotere kans op diabetes.  

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily