donderdag, 22 oktober 2020

'Overheid te laks over Q-koorts'

TILBURG - De Q-koortsepidemie had door de overheid voorkomen kunnen worden. Dit beweren arts-microbiologen, lokale bestuurders en de GGD Hart van Brabant.

Volgens deze deskundigen ontbreekt het de overheid aan snelheid en daadkracht. Ze hebben de indruk dat de economische belangen van de geitenhouders belangrijker worden gevonden dan de volksgezondheid.

In het afgelopen jaar werden ruim 2200 Nederlanders ziek. Dit is een grote toenname ten opzichte van de voorgaande jaren. Tot nu toe zijn vijf mensen aan Q-koorts overleden. Volgens de deskundigen zou een snellere bestrijding veel ziektegevallen hebben kunnen voorkomen.

Bestrijding
Minister Verburg begon aan het einde van de zomer met bestrijdingsplannen. De boerderijen werden getest op besmetting. Wanneer een bedrijf besmet is, moeten de dieren op het erf blijven of worden geslacht. Op dit moment zijn 55 bedrijven besmet, 13 andere bedrijven zijn mogelijk besmet. Honderdduizenden geiten zullen worden inge├źnt.

Q-koorts
Nog nooit zijn er zoveel gevallen geweest van Q-koorts in de wereld dan op dit moment in Nederland. Q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetti bacterie. Sommige dieren, waaronder schapen en geiten, kunnen deze bacterie bij zich dragen. Besmetting vindt vooral plaats via de lucht en kan niet van mens op mens worden overgedragen.

Trefwoorden:
Bron(nen):