Pijn: een noodkreet van je lijf

Wat je kunt doen

Getty Images

Pijn is gewoonlijk een signaal dat je lichaam je geeft om je te vertellen dat er iets niet in orde is. Het is een vervelende ervaring, maar tegelijkertijd een onmisbaar hulpmiddel. Pijn helpt je om tijdig maatregelen te nemen en leert je wat je voortaan maar beter kunt laten.

Als we het hebben over een plotseling opkomend pijngevoel, spreken we over acute pijn. Een voorbeeld is de pijn die je voelt als je je vingers brandt aan een hete pan. Het is een waarschuwingssignaal van je lichaam (laat die pan los!). Als je de oorzaak van de pijn wegneemt, ebt het pijngevoel vaak snel weer weg.

Chronische pijn

Heb je last van pijn die nooit meer weg lijkt te gaan en die je belemmert in je dagelijkse bezigheden, dan wordt er gesproken over chronische pijn. Pijn die meer dan drie tot zes maanden aanhoudt, wordt meestal in het hokje 'chronisch' gestopt.

Naar schatting hebben zo'n drie miljoen Nederlanders last van chronische pijn. Dat is één op de vijf mensen. Ongeveer twee miljoen landgenoten gaan zelfs al meer dan zeven jaar met aanhoudende pijn door het leven.

Hoe ontstaat pijn?

Pijn kun je voelen doordat bepaalde zenuwuiteinden in het lichaam gevoelig zijn voor druk, temperatuur of chemische stoffen die we zelf produceren bij ziekte of verwondingen.

Je zenuwen geven het pijnsignaal vervolgens via het ruggenmerg door naar je hersenschors. Pas als de noodkreet je hersenen bereikt, voel je de pijn echt. Iemand die zegt dat de pijn 'tussen je oren' zit, heeft dus eigenlijk gelijk.

Niet overal in je lichaam zitten evenveel van die gevoelige zenuwuiteinden. Je hebt er bijvoorbeeld heel veel in je huid en een stuk minder in je buik. Daarom is het bij buikpijn vaak een stuk moeilijker om precies aan te geven waar de pijn zit.

Een subjectieve ervaring

Het meten van pijn is een uiterst moeilijke zaak. Hoeveel pijn je voelt, is voor iedereen weer anders. Bovendien kunnen de omstandigheden een rol spelen.

Als je angstig of gestrest bent, zul je meer pijn ervaren, dan wanneer je je op je gemak voelt. De hoeveelheid pijn die je voelt, is dus eigenlijk een heel persoonlijke ervaring.

Wat doe je met je pijn?

Vaak is pijn tijdelijk van aard en onschuldig. In veel gevallen weet je zelf direct de oorzaak al. Zo niet, dan is de plaats waar je de pijn voelt vaak een goede aanwijzing.

Veel pijntjes zijn niet ernstig en gaan vanzelf over. Een pijnstiller kan eventueel helpen om die periode door te komen. Soms is echter de hulp van een dokter nodig. Aarzel niet bij plotselinge, hevige pijn die je niet kunt verklaren en breng direct een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

In geval van chronische pijn kan je dokter je verwijzen naar een specialist of pijnbehandelcentrum. Dat betekent niet altijd dat je daar ook van je pijn afgeholpen zult worden.

Soms zit er niets anders op dan te leren omgaan met je pijn. Als dat het geval is, kan het helpen om te praten met lotgenoten over hoe zij dat aanpakken. Een patiëntenorganisatie kan je helpen om in contact te komen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij.

Tips

  • Probeer de oorzaak te achterhalen van je (chronische) pijn.
  • Vraag je huisarts wat je kunt doen om de pijn te verlichten.
  • Probeer (in overleg met huisarts, homeopaat of specialist) of er geneesmiddelen of homeopathische middelen zijn die helpen tegen de pijn.
  • Gebruik niet te veel medicijnen.
  • Ga altijd naar een erkend therapeut/specialist.
  • Probeer niet altijd aan de pijn te denken, maar praat ook eens over andere dingen. 
  • Wissel ervaringen en oplossingen uit met lotgenoten.
  • Blijf positief. Probeer zo goed mogelijk met de pijn te leven en zoek ondertussen door naar een methode die de pijn doet verlichten.
  • Vermijd spanning en stress.

 

Auteur