'Probiotica kan superbacterie uitschakelen'

Getty Images

BAARN - Een schoonmaakbedrijf uit België beweert de 'superbacterie', die vorige week wereldwijd voor onrust zorgde, uit te kunnen schakelen. Dit melden diverse media.

Even voor de duidelijkheid: het gaat om een enzym met de naam New Delhi-Metallo-1 (NDM-1). Een bacterie met dit enzym kan uitgroeien tot een 'superbacterie', die resistent is tegen alle antibiotica. Volgens Robin Temmerman, zaakvoerder van het Belgische schoonmaakbedrijf, zou het enzym wél terugdeinzen voor probiotica.

Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Er zijn verschillende producten waaraan bacterieculturen toegevoegd zijn; meestal gaat het om drankjes en yoghurt. 

Maar probiotica zit dus ook in de schoonmaakmiddelen van het Belgische schoonmaakbedrijf. Volgens Temmerman moet dit middel in combinatie met het regelmatig wassen van de handen het hele probleem grotendeels oplossen.

De claim lijkt misschien wat onbetrouwbaar, maar schrijf dit schoonmaakbedrijf niet te snel af. Eerder leken ze namelijk ook al de gevaarlijke MRSA-bacterie uit te kunnen schakelen.

Auteur 
  • Maaike van der Westen
Bron 
  • Scientias.nl