RIVM: advies bij varkensgriep

Getty Images

BILTHOVEN – Mensen die binnen zeven dagen na terugkomst uit Mexico een temperatuur hebben van 38,5 graden Celsius, kunnen het best thuisblijven en contact opnemen met hun huisarts. Dit om te voorkomen dat ook in ons land varkensgriep zich verspreid.

Dit adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om mensen die sinds 17 april terug zijn gekomen uit Mexico met ziekteverschijnselen. Op 28 april vergadert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de mogelijkheid van een pandemie en beslissen zij over internationale richtlijnen.

Tamiflu
Varkensgriep is een nieuwe variant van het A/H1N1-virus en is nog niet eerder in varkens of mensen aangetroffen. In Mexico zijn mogelijk meer dan dertig mensen besmet en wordt de dood van tientallen mensen in verband gebracht met het virus.

In Amerika zijn op dit moment zo'n twintig besmette mensen bekend. Bij de meeste was een link te vinden met een bezoek aan Mexico. Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse gevallen bekend van varkensgriep.

De nieuwe griepvariant is goed te behandelen met bestaande medicijnen als Tamiflu. Mensen die een reis hebben gepland naar Mexico kunnen nog steeds gaan. Er is geen negatief reisadvies.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • RIVM