'Te vaak antibiotica bij blaasontsteking'

Getty Images

BAARN - Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Bij twee derde van hen komt dit regelmatig voor en 12 procent kreeg het afgelopen jaar drie tot zeven keer een antibioticakuur.

Dat blijkt uit het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Stichting Wemos. Het onderzoek betreft een enquête via Facebook en Twitter onder 451 jonge vrouwen en is uitgevoerd door student Marlou Hermsen. De resultaten zijn volgens verschillende wetenschappers zorgwekkend.

Resistentie
Veelvuldig of onjuist gebruik van antibiotica werkt resistentie in de hand. Ieder jaar sterven in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties die niet meer te behandelen zijn vanwege antibioticaresistentie. "In het geval van blaasontsteking raken patiënten op termijn ongevoelig voor de orale vorm van antibiotica en kunnen zij alleen nog in het ziekenhuis via een infuus behandeld worden", vertelt microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis. "Op den duur zal er geen effectieve antibiotica meer zijn om blaasontsteking te behandelen." Het is dus van belang om zorgvuldig met antibiotica om te gaan.

Behandeling
Huisarts Bart Knottnerus, promovendus aan het Academisch Medisch Centrum, verdedigt volgende maand zijn proefschrift over blaasontstekingen in de huisartsenpraktijk. Hij pleit daarin onder andere voor een andere aanpak van de behandeling: "Vrouwen met symptomen van blaasontsteking zijn vaak welwillend om een antibioticumkuur uit te stellen. In mijn onderzoek gold dat voor een derde deel van de vrouwen aan wie de huisarts deze optie voorstelde. Na een week had de helft van hen nog steeds geen antibiotica gebruikt. Van deze groep herstelde ruim 70 procent."

Op donderdag 15 november organiseert Wemos een bijeenkomst met Tweede Kamerleden over knelpunten in de aanpak van antibioticaresistentie, samen met GGD Nederland en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Bron 
  • Wemos