Toename belangeloze nierdonatie

Getty Images

AMSTERDAM - Het aantal transplantaties met een nier van een levende donor neemt verrassend toe. Dit jaar zal 55 procent van de totale niertransplantaties op deze manier tot stand komen.

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek naar nierdonatie in het Erasmus MC in Rotterdam.

Eerst waren het uitsluitend familieleden die als genetisch verwanten bij leven doneerden, nu is er een toename van wildvreemden die de medemens wil helpen zonder daar een emotionele band mee te hebben.

Opvallend vinden de onderzoekers dat deze donoren voornamelijk werken bij liefdadigheidsinstellingen of een christelijke levensovertuiging hebben. Ook waren de meeste donoren al bloed- of beenmergdonor.

Samaritaanse donatie
Voor het onderzoek stelden artsen en specialisten van het Erasmus een programma op voor Samaritaanse nierdonatie in de periode van 2000 tot en met 2008. Bij Samaritaanse donatie gaat het om donatie bij leven ten gunste van een onbekende ontvanger.

In de periode van 2000 tot 2008 meldden zich 110 personen voor anonieme donatie waarvan er 48 medisch geschikt bleken. In 35 gevallen had aan het eind van het programma daadwerkelijk nierdonatie plaatsgevonden. 

Tekort
In Nederland bestaat een groot tekort aan nieren voor transplantatie. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel 46 maanden. 20 tot 25 procent van de patiënten die op de wachtlijst komt, zal door het tekort nooit een transplantatie ondergaan.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde