maandag, 8 augustus 2022

Veel verborgen bacteriën in huis

AMSTERDAM - Is het echt nodig om een voorjaarsschoonmaak te houden in je huis? Als we het onderzoek van Hygiëne Council mogen geloven wel.

Volgens het onderzoek, in opdracht van bacteriespecialist Dettol, loop je niet op straat of onderweg het grootste risico om in aanraking te komen met schadelijke bacteriën, maar juist thuis.

Keuken
Voor het onderzoek werden in 7 landen 1120 oppervlaktes in huizen op bacteriën gecontroleerd. Vooral de keuken bleek een broedplaats voor bacteriën te zijn. Maar liefst 90 procent van alle vaatdoekjes, bijna de helft van alle spoelbakken en 1 op de 6 koelkastdeuren bevat miljoenen ziekteveroorzakende bacteriën zoals E-coli, brengers van urinewegen infecties, longontsteking en diarree.

Vaatdoekje
Iedereen lijkt te weten dat het belangrijk is om het vaatdoekje regelmatig te vervangen, maar doet dit niet. 9 van de 10 vaatdoeken en sponsjes bevatten ziekteverwekkende bacteriën. Ook werd op 46 procent van de spoelbakken en een derde van de aanrechten ziekteveroorzakende bacteriën aangetroffen.

Poep- en plasresten
Ondanks dat de badkamer schoner is dan de keuken, mag deze niet vergeten worden bij de voorjaarsschoonmaak. 1 op de 4 badkuipen en douches bevat nog steeds ziekteverwekkende bacteriën en 14 procent van de kranen is besmet met E.coli. Deze bacterie verspreidt zich makkelijk door onvoldoende reiniging en slechte handhygiëne na gebruik van de toilet. Poep- en plasresten komen dan ook regelmatig voor op deze plekken.

Trefwoorden:
Bron(nen):