dinsdag, 11 mei 2021

Ventileren meer dan raam open zetten

Onderzoek wijst uit dat ook mensen met luchtwegproblemen slecht of onvoldoende ventileren. Het Astma Fonds maakt erop attent dat slechte ventilatie in huis ook voor gezonde mensen tot gezondheidsproblemen kan leiden als ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Voor mensen met luchtwegklachten is vooral het afvoeren van vocht van belang. Huisstofmijt en schimmels gedijen in droge lucht namelijk minder goed.

"Het is een fabeltje", zegt het Astma Fonds, "dat het voldoende is om regelmatig het raam open te zetten. De frisse lucht die binnenkomt is namelijk na een half uur verdwenen. Zo nu en dan luchten is dus niet voldoende."
Goed ventileren doe je 24 uur per dag. Dus altijd de roosters open of de (klap)ramen op een kier. Voor wie het heeft: altijd het mechanische ventilatiesysteem aan. Zet roosters en ramen verder open als er meer mensen in de kamer zijn. Zet bij het koken de afzuigkap aan tot een uur na het koken. Zet bij het douchen een raam open of het ventilatiesysteem aan tot vier uur daarna.