woensdag, 21 oktober 2020

Verband paracetamol en kinderastma

Het gebruik van paracetamol voor baby's doet het risico op het ontwikkelen van astma vijf jaar later stijgen. Dit suggereert een studie onder 200.000 kinderen in 31 landen.

Kinderen die de pijnstiller hebben gekregen in het eerste jaar van hun leven, hebben 46 procent meer kans op astma als ze zes of zeven jaar oud zijn. Dit meldt het medische tijdschrift The Lancet.

Onderzoekers weten niet of het medicijn direct zorgt voor een hogere kans op astma of dat de oorzaak bij een andere factor ligt. Een verklaring voor de uitkomsten zou kunnen zijn dat paracetamol misschien veranderingen veroorzaakt in het lichaam en dat daardoor een kind gevoeliger is voor allergiën.

Koorts
De wetenschappers willen ouders er dan ook op wijzen alleen paracetamol te gebruiken als hun kind 39 graden of hoger koorts heeft. Of in duidelijke gevallen van pijn.

Volgens het onderzoeksteam valt het stijgende gebruik van paracetamol voor kinderen en baby's namelijk samen met het toenemende aantal gevallen van astma.

Vragenlijst
Voor het onderzoek vulden ouders van kinderen van zes en zeven jaar een vragenlijst in met vragen over de symptomen van astma, eczeem of gerelateerde allergiën. Ook werd ze gevraagd naar het gebruik van paracetamol in het eerste levensjaar en de afgelopen twaalf maanden.

De resultaten toonden aan dat het regelmatig gebruik van paracetamol in verband stond met een hoger risico op het ontwikkelen van astma. Ook het risico op eczeem en hooikoorts steeg.

 

Bron(nen):

Lees ook