Vrouwen hebben beter afweersysteem

Getty Images

BAARN - Mannen die al klagen bij een griepje, overdrijven misschien toch niet. Onderzoek wijst uit dat vrouwen beter opgewassen zijn tegen ziektes dankzij hun extra X-chromosoom.

Vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen maar een. Hierdoor hebben vrouwen meer microRNA's. Deze moleculen zijn betrokken bij verschillende ziekteprocessen, zoals bij de afweer tegen kanker en infecties.

Regulering eiwitten
MicroRNA's reguleren de eiwitten die het groeien van cellen beïnvloeden. Zo onderdrukken ze de eiwitten die kankercellen laten groeien. Eiwitten die kanker tegengaan stimuleren ze juist. Daarnaast spelen microRNA's een belangrijke rol in het afweersysteem.

Oorzaak
Waarschijnlijk is dit verschil ontstaan omdat er meer vrouwen dan mannen nodig zijn om een diersoort te laten voortbestaan. Tijdens de zwangerschap en het voeden van hun kinderen moeten vrouwen infecties kunnen bestrijden.

Nadeel
Er kleeft ook een nadeel aan het superimmuunsysteem van vrouwen. Als vrouwen eenmaal een infectie hebben, is de ontstekingsreactie vaak heviger. Dit betekent dat vrouwen vaker een auto-immuunziekte ontwikkelen en juist meer last hebben van griep dan mannen.

Bron 
  • Daily Mail