dinsdag, 21 september 2021

Waarom alcohol verslavend is

BAARN - Het is wetenschappers voor het eerst gelukt aan te tonen waarom sommige mensen meer alcohol drinken dan goed voor hun is. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Science Translational Medicine.

Aan het onderzoek werkten dertien mensen mee die regelmatig veel alcohol dronken en een controlegroep van twaalf personen, mensen die niet zulke grote drinkers waren. De wetenschappers keken naar wat er gebeurde in de hersenen bij het drinken van alcohol.

Het drinken van alcohol zorgt voor een aangenaam gevoel door het vrijkomen van endorfine. Dezelfde stof die vrijkomt bij bijvoorbeeld sporten of lachen en zorgt voor een geluksgevoel.

Probleemdrinkers
De onderzoekers ontdekten dat endorfine een andere invloed heeft op de hersenen van probleemdrinkers dan op die van sociale drinkers. Dat is belangrijke informatie die gebruikt kan worden om mensen van hun alcoholverslaving af te helpen.

"De hersenen van zware drinkers veranderen. Hoe meer ze drinken, hoe prettiger ze het gaan vinden. En dat geeft ons een idee hoe drankproblemen ontstaan", aldus Jennifer Mitchell, één van de onderzoekers.

De onderzoekers zijn er ook achter gekomen aan welke receptor in de hersenen endorfine zich bindt wanneer mensen alcohol drinken. Deze vinding maakt het makkelijker om in de toekomst medicijnen te ontwikkelen die zouden kunnen helpen bij alcoholisme.