vrijdag, 14 mei 2021

Waarom hebben mannen tepels?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom hebben mannen tepels?

Waarom vrouwen tepels hebben, is duidelijk: voor de borstvoeding. Maar bij een man zijn de tepels in principe niet nodig, toch zitten ze er. De verklaring is erg logisch: dit heeft te maken met de ontwikkeling van baby’s in de baarmoeder.

De ontwikkeling

Er gebeurt een hoop in de eerste weken na de bevruchting. De eicel deelt zich en na vele malen delen is de eicel een embryo. Deze cellen vormen vervolgens de organen. Rond de tweede week vormt zich een zenuwbuis voor het ruggenmerg. Tussen de derde en de vierde week klopt het hart en vormen de bloedvaten zich. De lever en longen zijn gemaakt en de hersenen zijn op komst. De baby is rond deze weken ongeveer zo groot als een aardbei maar heeft wel al een romp en een begin van de armen en benen. Wat er tussen de zevende en achtste week gebeurt, is het antwoord op de vraag waarom mannen tepels hebben: rond deze tijd ontwikkelt zich het X of het Y chromosoom. Dit chromosoom bepaalt of de baby een man (Y) of een vrouw (X) wordt. Een man heeft twee chromosomen: de Y en de X terwijl de vrouw twee keer de X heeft. De Y onderscheidt dus de man van een vrouw. De romp, inclusief de tepels, groeit dus al voor het geslacht bepaald is. In principe is iedereen hetzelfde in de eerste 7 á 8 weken van de ontwikkeling. Daarna ontwikkelen de geslachtsdelen zich. Eigenlijk een hele simpele verklaring dus.

Totaal nutteloos?

Hebben de tepels van een man dan helemaal geen nut? Jawel, ze zijn natuurlijk niet zo nuttig als die van een vrouw, toch hebben ze wel een functie. Ook de mannelijke tepels zijn gevoelig. Ze zijn zelfs net zo gevoelig als bij een vrouw. Ook bij mannen een prima erogene zone dus.

Bron(nen):