Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Weinig bijwerkingen vaccin kinderen

HILVERSUM - Het vaccin waarmee 900.000 Nederlandse kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar en circa 400.000 huisgenoten van zuigelingen tot 6 maanden vanaf volgende week gevaccineerd gaan worden, geeft weinig bijwerkingen. Dat blijkt uit Zweedse gegevens.

In Zweden is het vaccin Pandemrix voor het eerst op grote schaal toegepast om kinderen te vaccineren. In precies dezelfde dosering als dat in Nederland gaat gebeuren: twee keer een halve dosering (0,25 ml) Pandemrix. 

Van de 500 meldingen van bijwerkingen door artsen die tot en met 10 november verwerkt waren (toen waren er ruim 2 miljoen Zweden gevaccineerd) hadden er 31 betrekking op kinderen geboren in 2000 of daarna.

De inventarisaties en analyses van bijwerkingen die in Zweden zijn gemaakt, laten wel zien dat iets meer gevaccineerden lichte bijwerkingen krijgen dan bij de vaccinatie tegen de seizoensgriep.

Meest gemelde bijwerkingen waren lokale reacties op de injectieplek (uitslag, rood, pijnlijk, blauwe plek), misselijkheid, koorts, soms maag- of buikpijn, allergische huidreacties, flauwvallen, hoofdpijn, netelroos, griepachtige verschijnselen en nachtmerries.

Bron(nen):