vrijdag, 14 mei 2021

Wondermiddel stopt bloeden in 15 seconden

Een schaafwond die maar blijft bloeden of een sneetje in je vinger waar maar geen korstje op komt. Het is ronduit irritant, maar een oplossing is in zicht. Wetenschappers hebben namelijk een vloeistof ontwikkelt die ervoor zorgt dat een wond binnen 15 seconden stopt met bloeden.

De vloeistof, die bestaat uit aminozuren, vormt een gel zodra deze op de huid wordt aangebracht. Deze gel dicht de wond af waardoor het bloeden stopt. In tegenstelling tot andere technieken om een bloeding te stoppen, zoals afklemmen of dichtdrukken, beschadigt de gel het lichaam niet.

 

De toepassingen van de vloeistof reiken veel verder dan het behandelen van een simpel sneetje of een schaafwond. In de operatiekamer kunnen artsen een ingreep in de helft van de tijd uitvoeren, omdat ze wonden sneller kunnen dichten. Ook worden overlevingskansen van bijvoorbeeld verkeersslachtoffers aanmerkelijk groter.

 

Toch zal het zeker nog tien jaar duren voordat de vloeistof om wonden te dichten standaard in iedere verbandtrommel zit. Op dit moment is het middel namelijk alleen nog met succes op dieren getest. Wetenschappers willen de techniek over vijf jaar op mensen uitproberen.

Trefwoorden:
Bron(nen):