Wormen als medicijn tegen Crohn

Getty Images

Wormen kunnen waarschijnlijk ingezet worden als medicijn tegen de Ziekte van Crohn. Testen bij muizen hebben aangetoond dat ontstekingsverschijnselen in de darmen getemperd kunnen worden door het uitlokken van een worminfectie.

Dit meldt het Belgische vakblad De Huisarts. Het aantal patiënten met de Ziekte van Crohn neemt gestaag toe. Vermoed wordt dat de huidige hygiënsche levensstijl hiermee te maken heeft. Tegenwoordig worden mensen te weinig blootgesteld aan infectueuze stoffen. Daardoor neemt de kans op immuunziektes toe. 

Worminfectie
Uit het onderzoek blijkt dat het uitlokken van een worminfectie de ontstekingsverschijnselen in de darm bij de Ziekte van Crohn kan aansturen en temperen. Testen bij muizen hebben aangetoond dat wormen de ernst van de ontsteking konden verminderen.

Een behandeling met wormen zou ook beschermen tegen andere aandoeningen die te maken hebben met het immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld astma en diabetes type 1.

Nadelen
Studies bij mensen hebben tevens aangetoond dat wormen de toestand van Crohnpatiënten en mensen met dikkedarmontsteking konden verbeteren.

Nadeel is dat wormen diarree en krampen kunnen veroorzaken. Bovendien lijkt een behandeling met wormen psychologisch soms een brug te ver. De onderzoekers zoeken daarom nu naar een manier om de heilzame stoffen van wormen te isoleren.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Medinews.be