Zo bereid je je voor op vrieskou

Negen tips voor koude dagen

Getty Images

Kun je je de sneeuwstorm van 2005 nog herinneren? Op een vrijdagavond stonden automobilisten urenlang stil. Pas de volgende ochtend waren de files opgelost. Ook als je buiten wandelt of fietst bij vrieskou, bestaat het risico dat je onderkoeld raakt. Negen tips waarmee je voorbereid op pad gaat.

1. Weerbericht

Houd de weersvoorspelling in de gaten. Luister naar het weerbericht op radio of televisie, of kijk op de website van het KNMI welke temperatuur er verwacht wordt. Als het vriest én waait, verlies je meer warmte, waardoor het extra koud voelt.

2. Binnen blijven

Heel jonge kinderen, mensen met een fysieke beperking en ouderen lopen een groter risico op onderkoeling. Is het buiten heel bar koud, blijf dan binnen.

3. Biedt hulp

Kijk of ouderen of zieken in je omgeving hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of de hond uitlaten.

4. Laagjes kleding

Bedek je huid met voldoende lagen kleding als je erop uit gaat. Draag een muts, sjaal en handschoenen. Zorg ook voor stevig schoeisel met een goede grip op eventuele gladde ondergrond.

5. Blijf droog

Houd je kleding droog (liever niet te veel zweten dus!)

6. Beweeg

Blijf als je je buiten begeeft in beweging.

7. Zoek beschutting

Moet je een tijdje stilstaan, bijvoorbeeld omdat je op je bus of trein wacht, zoek dan beschutting. Uit de wind is het minder koud. Wandel wat op en neer om in beweging te blijven.

8. Telefoon mee

Neem een telefoon met een opgeladen batterij mee, zodat je in geval van nood iemand kunt bereiken.

9. Noodpakket in je auto

Zorg ervoor dat je auto op tijd 'winterklaar' is. Neem altijd je jas mee en een deken of slaapzak voor noodgevallen. Een paar flesjes water en een voorraad houdbare etenswaren komt ook goed van pas als je in een urenlange file belandt. Bewaar in het dashboardkastje een oude, opgeladen telefoon die je uitzet. Zelfs zonder simkaart kun je hiermee de hulpdiensten bellen.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • RIVM
  • Rode Kruis