Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Zweet: het hoe en waarom

Klieren over het hele lichaam

Klotsende oksels op een warme dag, een rood en glimmend voorhoofd tijdens het sporten of klamme handen bij een sollicitatiegesprek. Zweten is heel natuurlijk en nuttig. Maar waarom zweet je eigenlijk? Lees hier alles over transpiratie.

Zweten doen we de hele dag. Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Al die kleine druppels verdampen op je huid en daardoor koel je af.

Oksels

Slechts 1 procent van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Toch is het een beruchte plek voor zweet. Dat komt door de slechte ventilatie. Het vocht verdampt minder snel dan op de rest van het lichaam. Hierdoor lijkt het alsof je alleen onder je oksels zweet. Wel zitten er onder je oksels ook de meeste zweetklieren.

Toch komen de zweetklieren over het hele lichaam voor. Per dag scheiden de zweetklieren gemiddeld een liter vocht uit. Bij zware inspanning of extreem warm weer, transpireren we meer. Dat kan oplopen tot wel 10 liter per dag.

Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene.

Eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor. Je hebt er zo'n twee tot vijf miljoen. Deze zweetklieren spelen vooral een rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit raakt door inspanning of koorts zorgen de eccriene zweetklieren er voor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijke afkoelt.

De tweede functie van eccriene zweetklieren is het vochtig maken van de handpalmen. Hierdoor heb je op belangrijke momenten meer houvast. Bij overvloedige zweetproductie gaat het positieve effect van betere grip echter weer verloren.

Tot slot worden de eccriene zweetklieren ook wel aangezet tot zweetproductie bij nervositeit of emotie. Vooral de kliertjes in het gezicht en in de handpalmen worden dan actief. Dit is meer 'koud' of 'klam' zweet. In eerste instantie krijg je het flink warm en stijgt het bloed naar je wangen, maar even later gaat er juist meer bloed naar de rest van het lichaam. En dan krijg je het juist koud.

Apocriene zweetklieren

De apocriene klieren zijn de zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Deze kliertjes vind je maar in bepaalde regio's van de huid. Dit zijn de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Bij kinderen zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas in de puberteit onder invloed van geslachtshormonen.

Tot het moment dat het olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd. Inspanning en emoties hebben daar nauwelijks invloed op.

Deze zweetlucht kan wel emoties oproepen, maar meestal zijn die emoties niet heel positief. In sommige situaties kan de lucht echter wel seksuele gevoelens opwekken of versterken.

Natuurlijk

De een zweet van nature meer dan de ander. Als je overmatig zweten zich tot inspanning en warmte beperkt is dit heel normaal. Wanneer je veranderingen bij jezelf ziet, bijvoorbeeld als je ook in rust gaat zweten, dan kan het verstandig zijn om een arts te bezoeken.

Ook nachtelijk zweten kan een teken zijn dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld een infectie, diabetes, een te hard werkende schildklier, overgewicht of de overgang. Zweten kan ook een bijwerking zijn van medicijnen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Joke (niet gecontroleerd) op do, 07/21/2016 - 02:46

Ik zweet bijna niet en hou mijn warmte vast. Dikke vingers vooral. Wat kan ik daar aan doen?

Door Dennis (niet gecontroleerd) op ma, 12/21/2015 - 19:24

Goedendag,
Ik heb een vraag, ik zweet overmatig vooral overdag maar ook snachts.
Dit resulteert in natte kleding,Rondom oksel tot aan de taille.
Lakens kan ik bijna uitwringen, snachts rillend wakker worden.
Ik sport nooit want ik ben hovenier en werk te hard, 90 uur per week zo ongeveer. Ik ben dankzij mn ziekte van chrone zo'n 10 kg te ligt en heb een niet goed sluitende hartklep en dus hartritme stoornis enz. Ik ben 29 dus de hormoon spiegel zal wel in orde zijn. Nu is zweten bij inspanning niet zo'n probleem, bij warmte ook niet. Maar als je geen vet op de botten hebt en het is koud, dan is overmatig zweten echt een hel!
Ik kan mezelf amper warm houden, zit een beetje nat te rillen en te stinken bah!
Mijn inziens ligt het aan het niks doen en teveel binnen zitten.
Want ik heb vooral last van overmatig zweten als ik stil zit.
Bij overmatige inspanning ruikt het zweet echt onaangenaam, rotte eieren lucht. Hierbij denk ik aan spier verbranding, handig is anders.
De huisarts zegt dat het van stress komt, en dat ik overspannen ben. Nou ik heb wel andere hobbies dus daar geloof ik niet in.
Cremjes en deo of andere chemische rommel doe ik ook niet aan, dit werkt averechts en maskeert alleen maar neemt de klacht niet weg. Nu heb ik wel eens gehoord over het wegbranden of verwijderen van zweet klieren, maar of je dat wel wilt?!
Kortom waar komt dit vandaan en wat doe ik er tegen?

Door Noor (niet gecontroleerd) op wo, 03/11/2015 - 21:27

Ik zweet alleen 's nachts, tijdens het sporten, en als het erg warm is

Door sweettie (niet gecontroleerd) op di, 11/18/2014 - 02:41

Hehe..joseph..ik ben het daar niet mee eens wat je zegt..ik ben nu 42jr...en heb mijn hele leven zoveel gezweet dat ik er vroeger zo onzeker van werdt..erg naar bij je eerst afspraakje bv....nu jaren later heb ik het bijna niet meer...afvallen scheelde en ik zit beter in mijn vel als vroeger...

Door joseph (niet gecontroleerd) op di, 08/05/2014 - 09:53

Hoi, jullie vergeten er steeds bij te zetten dat als je in het verleden meer gezweet hebt, je zweetkliertjes steeds groter groeien. Oftewel hoe meer je gezweet hebt, des te meer ga en blijf je ook weer zweten.