zondag, 9 mei 2021

Zo blijft je kind 's nachts droog

Methodes tegen bedplassen

Overdag heeft je kind nergens last van. Hij plast dan nooit zomaar in zijn broek. Toch kan dat 's nachts wel voorkomen. Die rommel is voor jou niet fijn, maar ook je kind kan zich flink schamen. Zo komt je er samen van af!

Bedplassen komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast nog regelmatig in bed. Bij bedplassen verliest je kind tijdens zijn slaap ongewild en zonder dat hij het weet plas.

Familiekwestie

Je spreekt van bedplassen als een kind van zes jaar minimaal tweemaal per maand 's nachts in bed plast. Of als een kind ouder dan zes jaar minimaal eenmaal per maand in bed plast. Bedplassen komt twee keer zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes. Bij meer dan 50 procent van de kinderen komt bedplassen in de familie voor. Het kan goed zijn dat je of je partner als kind ook in bed plaste.

Oorzaken

Bedplassen kan allerlei oorzaken hebben. Meestal spelen er verschillende factoren mee. Er zijn drie belangrijke factoren die samen bedplassen kunnen veroorzaken:

  • Een kind wordt niet wakker door een volle blaas.
  • De blaas is niet stabiel en hierdoor verliest het kind plas.
  • 's Nachts wordt er zo veel plas aangemaakt, dat de blaas het niet aan kan.

Omdat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om met je kind naar de huisarts te gaan. Hij kan de oorzaak van het plassen in bed vaststellen.

Gevolgen voor het kind

Kinderen durven niet goed over bedplassen te praten, omdat ze bang zijn om gepest te worden. Of omdat ze bang zijn dat ze iets verkeerd doen. Kinderen schamen zich ook vaak voor bedplassen. Een kind durft niet bij een vriendje te blijven logeren. Of durft niet mee op schoolkamp. Bedplassen kan vervelend zijn voor je kind, maar het kan ook voor het hele gezin moeilijk zijn. 

Soms gaat het bedplassen spontaan over. Gaat het niet over, dan kun je het gelukkig aanpakken. Op tijd ingrijpen bij bedplassen is verstandig, want behandeling van jongere kinderen heeft meer effect. Maar het belangrijkste is dat je kind zelf toe is aan een behandeling. Als je kind aangeeft dat hij het bedplassen vervelend vindt, kun je hulp gaan zoeken.

Prijzen en belonen

De eerste stap in elke behandeling is je kind prijzen of belonen als het een nacht droog gebleven is. Straf geven als je kind toch in bed heeft geplast, werkt niet. Je kind wordt dan nerveuzer en gaat zich meer schamen. Het bedplassen neemt daardoor alleen maar toe. Je kind zal niet meer graag mee willen werken aan het vinden van een oplossing.

Kalender

Een eenvoudige, maar goede methode tegen bedplassen is de kalendermethode. Iedere keer als je kind een nacht droog is gebleven, mag hij een zonnetje op een kalender tekenen. Met je kind spreek je af dat hij een beloning krijgt als hij een bepaald aantal zonnetjes heeft getekend.

Plaswekker

Een andere methode tegen bedplassen is de plaswekker. De plaswekker is een apparaatje dat met een draad verbonden is aan een speciaal broekje. Voor het slapen gaan installeer je samen met je kind de plaswekker. Als je kind slaapt en er een paar druppels in het broekje komen, gaat de wekker af.

Je kind stapt uit bed, zet de wekker af, plast op de wc en vervangt het gebruikte broekje. Dan schakelt je kind de wekker weer in. Zo wordt je kind iedere keer door de wekker gewaarschuwd als zijn blaas vol is. Na een paar nachten zal hij sneller wakker worden. Een plaswekker kun je gebruiken als je kind zes jaar of ouder is.

Wekken

Een andere methode tegen bedplassen is de wektraining. Je maakt je kind 's avonds wakker, zodat hij kan gaan plassen. Belangrijk is dat je je kind goed wakker maakt, anders leert hij slapend te plassen en dat is juist niet de bedoeling. 

Laat je kind zelf naar de wc gaan. Praat rustig tegen je kind zodat hij goed wakker blijft, totdat hij weer in bed ligt. Als je kind de rest van de nacht droog blijft, kun je het wekken elke avond met een half uur vervroegen. Net zolang tot je bij het tijdstip bent aangekomen waarop je kind één uur in bed ligt. Als je kind na het wekken niet zo goed meer in slaap komt en 's ochtends moe is, dan is het beter om (tijdelijk) te stoppen.

Droogbedtraining

Als prijzen en belonen, de plaswekker en de wektraining niet goed werken, dan kun je droogbedtraining uitproberen. De droogbedtraining lijkt op de wektraining, maar kost meer tijd en energie. Omdat de training best ingewikkeld is, geven sommige ziekenhuizen en GGD-instellingen cursussen aan ouders. In deze cursus leer je hoe je je kind kunt begeleiden in de droogbedtraining. Je huisarts heeft meer informatie over deze cursus.

Medicijnen

Soms kunnen medicijnen tegen bedplassen helpen. Medicijnen zorgen er voor dat uw kind een of meer nachten droog blijft. Deze medicijnen zijn vooral handig als je kind gaat logeren of een schoolkamp heeft. Minrin is het meestgebruikte medicijn tegen bedplassen.