dinsdag, 28 januari 2020

MRI beste methode voor opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN - Een MRI-onderzoek is de beste manier om een diagnose te stellen bij prostaatkankerpatiënten. Dit blijkt uit twee promotie-onderzoeken die bij het UMC St Radboud zijn uitgevoerd.

Nu is de meest gebruikte methode om prostaatkanker te diagnosticeren het bepalen van de PSA-waarde van het bloed in combinatie met een biopsie. Bij een biopsie wordt er een stukje weefsel verwijderd en bestudeerd. Deze methode is weinig specifiek en betrouwbaar en leidt soms tot onnodige behandelingen.

​MRI-onderzoek
Het wordt steeds duidelijker dat MRI een belangrijke rol kan spelen bij de diagnose van prostaatkanker. Een MRI-onderzoek is de beste methode om van een tumor in de prostaat de exacte plaats, het precieze stadium, de agressiviteit en de omvang te bepalen.

​Verschil tumoren
Eén van de problemen bij prostaatkanker is het maken van het onderscheid tussen significante en niet-significante prostaattumoren. Een niet-significante tumor leidt niet tot klachten. Een van de conclusies uit onderzoek van radioloog in opleiding Thomas Hambrock is dat een speciale MRI-techniek, namelijk mp-MRI, dit onderscheid beter kan maken dan de diagnostiek met een biopsie. Zijn collega-promovendus Derya Yakar onderzocht hoe het stellen van diagnoses met deze techniek nog verder verbeterd kan worden.

Bron(nen):