Prostaatkanker te onbekend

Getty Images

AMSTERDAM - Een derde van de Nederlanders weet niet dat de prostaat zich onder de blaas bevindt en slechts 38 procent weet dat de prostaat het aanmaken van zaadvocht als functie heeft. Daarom start stichting Blue Ribbon een campagne.

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat Blue Ribbon afnam onder ruim duizend Nederlanders.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks wordt de ziekte bij 9.500 Nederlandse mannen vastgesteld en maakt deze 3.500 slachtoffers.

Volgens Bob Bartelds, voorzitter van de Stichting Blue Ribbon, is het belangrijk dat de bekendheid van prostaatkanker vergroot. "Ik vind het verwonderlijk dat een ziekte die zo ernstig en wijdverbreid is als prostaatkanker zo weinig aandacht krijgt."

Het blijkt dat mannen liever niet over hun prostaat nadenken en al helemaal niet als deze in verband wordt gebracht met een dodelijke ziekte. Hierdoor maakt prostaatkanker veel meer slachtoffers dan noodzakelijk is.

Stichting Blue Ribbon heeft als doel de bekendheid van prostaatkanker te vergroten en het taboe rond deze ernstige ziekte te verkleinen.

Bron 
  • Blue Ribbon