dinsdag, 7 december 2021

Nieuwe inzichten kaalheid bij mannen

BAARN - Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben een mogelijke oorzaak voor kaalheid bij mannen ontdekt. Deze doorbraak leidt in de toekomst wellicht tot meer gerichte behandelingen.

Volgens de onderzoekers hebben kale mannen vaker een abnormale hoeveelheid van het eiwit prostaglandine D2 op hun schedel. Dit eiwit en zijn afgeleide blokkeren de haargroei. Zij schrijven dit in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Geluk"We hebben deze verstorende factor gevonden door echt de aandoening te bestuderen", vertelt onderzoeker George Cotsarelis. "Bijna alle huidige behandelingen voor kaalheid bij mannen zijn ontdekt op basis van 'geluk'." Een voorbeeld hiervan is minoxidil. Dit middel is oorspronkelijk ontwikkeld als behandeling voor een hoge bloeddruk.

Een middel dat de activiteit van prostaglandine D2 remt kan in de toekomst dus wellicht het kaal worden bij mannen vertragen. Cotsarelis: "Dat zou alle mannen helpen met de 'klassieke mannelijke kaalheid'." Volgens de onderzoeker zal de ontwikkeling van een middel niet al te lang meer op zich laten wachten.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD