woensdag, 17 augustus 2022

NL wil rokend, snackend en tv-kijkend 100 jaar worden

LELYSTAD - Nederlanders willen graag heel oud worden. Het liefst 100. Maar wel rokend, snackend en tv-kijkend. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat gezondNU liet uitvoeren samen met De Nationale Gezondheidsbeurs. Slechts een minderheid is bereid een ongezonde gewoonte op te geven zodat zij 100 kan worden.

De meerderheid wil graag oud worden, maar liefst zonder gebreken. Zo zegt 61 procent van de ondervraagden: "Ik wil 100 jaar worden, maar alleen als ik geestelijk helder blijf." Toch stoppen de meesten liever niet met hun ongezonde gewoontes om dat doel te bereiken.

Drinken, snoepen, snacken en te weinig bewegen; een minderheid is bereid hiermee te stoppen. Maar 11 procent van de ondervraagden ging de afgelopen 5 jaar sporten en 9 procent stopte met roken. Ook zegt slechts 7 procent van de ondervraagden dat zij onlangs gestopt is met te veel eten, snacken en snoepen.

​Niet van harte
"Alhoewel een gezonde leefstijl door artsen en onderzoekers in verband wordt gebracht met vitaal oud worden, toont dit onderzoek aan dat kiezen voor een gezonde leefstijl niet van harte gaat", reageert hoofdredacteur van gezondNU José Leeuwenkamp.
 
​Overheid
En wie moet wél zorgen dat we gezond blijven? De overheid, blijkt uit het opinieonderzoek. De meerderheid van de Nederlanders wil dat de overheid groente en fruit subsidieert (45 procent), gezonde schoolkantines verplicht (45 procent), kinderen en pubers meer gymles geeft (37 procent) en nóg meer belasting heft op alcohol en sigaretten (21 procent). 56 procent vindt een gratis bodycheck een goed idee.

Bron(nen):
  • gezondNU