woensdag, 12 mei 2021

Ook urineverlies bij jonge vrouwen

BAARN - Over het algemeen wordt gedacht dat urineverlies een probleem is van vrouwen op middelbare en oudere leeftijd. Onderzoek laat zien dat ook jonge vrouwen last kunnen hebben van het probleem.

Zelfs als ze nog nooit zwanger zijn geweest. Australische onderzoekers van de Monash University bestudeerden ruim 1000 vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. Ongeveer een op de acht vrouwen had last van urine-incontinentie.

VerbandenIn tegenstelling tot andere onderzoeken vonden de wetenschappers geen verband tussen urineverlies en leeftijd, BMI, lichamelijk activiteit of urineweginfecties in het verleden. Waarschijnlijk komt dat doordat de onderzochte vrouwen redelijk jong waren en veel bewogen.

Wel bleek seks samen te hangen met incontinentie, net als een verminderd geestelijk wel bevinden. "Urineverlies gaat bij jonge vrouwen nog veel vaker gepaard met stress en beperkingen dan bij oudere vrouwen", schrijven de onderzoekers in Annals of Internal Medicine. Waarom sommige jonge vrouwen te maken krijgen met het urineverlies is echter onduidelijk.

OorzaakVolgens onderzoeker Susan Davis is het mogelijk dat seks de bacteriën in de urinewegen verandert. Voor erfelijkheid bestaan geen duidelijke aanwijzingen. Ook zwangerschap kan niet de enige oorzaak zijn. De vrouwen die Davis onderzocht waren namelijk (nog) niet zwanger geweest.

Bron(nen):
  • WebMD