donderdag, 7 juli 2022

Ouderen vallen vaak door evenwichtsproblemen

BALTIMORE - Problemen met het evenwichtsorgaan veroorzaken vaak valpartijen bij senioren. Voorheen werd gedacht dat verzwakte botten, slechter zien en een verstoorde tred de belangrijkste oorzaken waren voor vallen.

Onderzoek aan de universiteit John Hopkins liet zien dat ongeveer een derde van de Amerikanen ouder dan veertig jaar last heeft van evenwichtsproblemen. En zelfs de helft van de Amerikaanse zestigplussers kampt met problemen met het evenwichtsorgaan in het binnenoor.

Omdat mensen met evenwichtsproblemen vaker duizelig zijn, is het logisch dat ze meer vallen. Uit het onderzoek bleek dat deze mensen drie keer zo veel kans hebben om te vallen.

Wanneer ze zouden weten dat ze lijden aan evenwichtsproblemen, kunnen er maatregelen worden genomen. Ze kunnen hun balans trainen of simpelweg zorgen voor meer beugels, relingen en houvast in hun omgeving.

Fatale gevolgen
Vallen is bij ouderen één van de meest gevaarlijke trauma's. Een gebroken heup kan ernstige gevolgen hebben en zelfs fataal aflopen.

Evenwichtsproblemen kunnen makkelijk herkend worden met een eenvoudige balanstest. Ze komen vaker voor bij mensen die roken of die last hebben van een hoge bloeddruk of diabetes.

Trefwoorden:
Bron(nen):