vrijdag, 24 september 2021

'Ouders moeten gebit kind beter poetsen'

Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever dan de standaardbehandeling tegen gaatjes. Dit stelt Erik Vermaire van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam in zijn promotieonderzoek.

Vermaire onderzocht gedurende 3 jaar circa 180 6-jarigen. Bij de standaardmethode tegen gaatjes (halfjaarlijkse controle, fluoridebehandeling en sealen) krijgt de helft van de kinderen toch gaatjes. Met twee extra fluoridebehandelingen per jaar, krijgt één op de drie kinderen een gaatje.

​NOCTP-methode
Als de Non-Operative Caries Treatment and Prevention-methode (NOCTP) werd toegepast, bleek maar één op de zes kinderen alsnog een gaatje te krijgen. De NOCTP-methode blijkt hiermee drie keer zo effectief te zijn in het voorkomen van gaatjes in het kindergebit dan de standaardmethode.

Bij de NOCTP-methode ligt de nadruk op het stimuleren van het tandenpoetsen door de ouders en is de tweejaarlijkse periodieke controle vervangen door een individueel bepaalde frequentie aan de hand van risicocriteria. Daarnaast krijgen de kinderen - uitsluitend wanneer het cariësproces niet gestopt kan worden met goed tandenpoetsen - een fluoridebehandeling of sealing.

​Poetsgedrag
Alert zijn op het poetsgedrag van kinderen is belangrijk, want kinderen onder de 10 jaar kunnen hun gebit nog niet goed genoeg zelf poetsen. Vermaire promoveert 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek.

Bron(nen):