Boekrecensie: De afvalpuzzel

Ontdek jouw unieke aanpak voor een gezonder leven

Getty Images

Leren fietsen is een kwestie van oefenen, waarbij je na een poosje je doel bereikt hebt. Afvallen werkt niet op die manier, volgens Martijn Bond. In ‘De afvalpuzzel’ legt hij uit dat er veel verschillende stappen nodig zijn om gewicht te kunnen verliezen en vooral om een gezonde levensstijl te behouden. Door middel van veertig ‘puzzelstukjes’ ontdek je welke aanpak voor jou werkt.

Er zijn redenen genoeg waarom afvallen niet lukt. Het kan zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt, te veel bewerkte producten eet of denkt dat het gewoon een kwestie van ‘een knop omzetten’ is. Veel mensen volgen dan een dieet om snel resultaat te zien. Dit werkt meestal slechts voor een kleine periode, waarna men terugvalt in het oude, ongezonde eetpatroon. Het verloren gewicht komt er al snel weer bij. Maar hoe kun je het wel volhouden?

De psychologie van afvallen

De oorzaak die ervoor zorgt dat het lastig is om gewicht te verliezen, is voor elke persoon anders. Daarom is er volgens Bond niet één aanpak die voor iedereen werkt. De formule ‘minder eten en meer bewegen’ is te simpel, want daarbij mist bijvoorbeeld het belangrijke psychologische aspect. Door jezelf en je gewoontes goed te leren kennen, kun je je levensstijl veel gerichter gezond maken en deze ook volhouden.

Puzzelstukken

‘De afvalpuzzel’ bestaat uit veertig hoofdstukken van ‘obstakels’, verdeeld over de onderwerpen die komen kijken bij het afvalproces, maar ook op basis van welk type eter je bent. Aan het eind van ieder hoofdstuk, of ‘puzzelstuk’, vind je een ‘puzzelwegwijzer’ die je door het boek heen helpt. De auteur geeft voor ieder obstakel in het proces van afvallen een gerichte benadering aan. Hij vertelt bijvoorbeeld waarom het juist géén kwestie is van ‘een knop omzetten’, maar hoe het dan wel moet, en ook waarom ontspanning zo belangrijk is. Met praktische tips en wetenschappelijk inzicht over voeding is ‘De afvalpuzzel’ een duidelijke handleiding om jouw unieke aanpak voor een gezonder leven te ontdekken.

Martijn Bond is GGZ-psycholoog, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met obesitas.

Auteur 
  • Lotte van den Heuvel