Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

11 tips voor een snelle stofwisseling

Zo verhoog je je metabolisme

Hoeveel energie je verbrandt is voor iedereen verschillend. De ene persoon lijkt alles te kunnen eten zonder een gram aan te komen, terwijl een ander zich na een taartje al direct een stuk zwaarder voelt. De snelheid van je stofwisseling is hiervoor bepalend, want zelfs in rust verbruikt iemand met een snel metabolisme meer energie. Met deze tips geef je je stofwisseling een boost.

De stofwisseling (het metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zich zelf te onderhouden. Je hoort nog wel eens dat mensen hun stofwisseling de schuld geven van eventueel over- of ondergewicht. En dat is misschien ook niet helemaal onterecht.

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo hebben mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage, waardoor zij meer energie verbruiken. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol: jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is meer energie voor nodig. Daarnaast hebben lange mensen meer energie nodig voor het verwarmen van een grotere oppervlakte, heeft de hormoonhuishouding een belangrijke invloed op de stofwisseling en speelt ook erfelijkheid een rol.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt de snelheid van je metabolisme namelijk wel verhogen. Niet met pillen die wonderen beloven, wel met simpele leefstijlaanpassingen. Doe je voordeel met de volgende 11 tips.

1) Ontwikkel spieren

Het is algemeen bekend dat spiermassa meer energie verbrandt dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Een halve kilogram spier verbruikt op een dag 6 kilocalorieën om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2.

2) Beweeg intensief

Ook cardiotraining is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Het zal je geen grotere spieren opleveren, maar zorgt wel dat je meer energie verbruikt in de uren na de training. Het effect van een intensieve training is daarbij groter. Kies dus eens voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes.

Twee trainingen van 30 minuten zijn trouwens effectiever voor een verhoogde stofwisseling dan één training van een uur. Pak elke mogelijkheid om je hartslag te verhogen aan: ga op de fiets naar je werk of neem de trap of.

3) Drink water

Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk. Er wordt gezegd dat je door ijskoud water te drinken je stofwisseling nog extra stimuleert.

4) Eet vaker

Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat je tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 tot 7 kleine maaltijden houd je je metabolisme constant. Vergeet vooral niet te ontbijten. Niet alleen jij, maar ook je stofwisseling moet wakker worden.

Ook 's avonds na de hoofdmaaltijd is het goed om nog een gezonde snack te pakken. Als je de vijf of zes uur voor het slapen niets meer eet, zal het metabolisme in die uren ook vertragen.

5) Kruid je eten

Met peper breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar kun je ook nog eens je stofwisseling een beetje versnellen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme met 20 procent gedurende een half uur na de maaltijd. Geen spectaculair effect, maar alle beetjes helpen.

6) Eet eiwitten

Eiwitten zijn in het lichaam moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten, dit kost dus meer energie. Dat wil echter niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat wat je eet voldoende bouwstoffen bevat en je stofwisseling heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren.

Gezonde eiwitten vind je in tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

7) Drink je koffie zwart

Een koffiedrinker ervaart 's ochtends na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.

8) Drink groene thee

Groene thee staat ook bekend als middel om je stofwisseling te verhogen. Zowel de cafeïne als de catechine in de thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een boost. Verwacht geen wonderen van de groene thee of producten met groene thee-extract. Ze vormen vooral een goede ondersteuning.

9) Vermijd crashdiëten

Crashdiëten met minder dan 1000 calorieën zijn desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo's er dan ook weer aanvliegen.

10) Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.

11) Pas je omgeving aan

Warmteproductie is een belangrijke energieverbrander van het lichaam. Als je het lichaam dwingt om meer warme te produceren zal het lichaam dus harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aan trekken, is dus helemaal nog niet zo'n slecht idee.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

12 Comments

Door Hannah (niet gecontroleerd) op wo, 06/28/2017 - 13:34

Je hebt altijd alternatieven, zo zijn er ook fietsen die je met de hand kunt bedienen (vaak ook in de sportschool) als je alleen je benen niet kunt gebruiken zijn er nog altijd buikspieren en armspieren die je kunt trainen! als je een beetje googled zijn er genoeg oefeningen die je zelfs thuis zou kunnen doen met een matje of matras. Ga eens langs een sportschool voor advies van een personal trainer als je er zelf niet uit komt, die hebben altijd wel alternatieven en idee en die wel werken :)

Door Jos Sparreboom (niet gecontroleerd) op zo, 01/08/2017 - 07:36

Eet voldoende voedingvezels. Hollands witbrood en geverfd witbrood is gemaakt van patent-bloem en daar zitten echt VEEL TE WEINIG voedingvezels in.
Hebt u last van verstopping? Dan bent u niet de enige in Nederland.

Door Dave (niet gecontroleerd) op zo, 07/31/2016 - 19:20

Bij punt 4 staat vaker eten, toch wordt er op andere sites gesproken dat het niet goed voor je is om continue je stofwisseling op te schroeven. Het zou een fabel zijn. Je moet ook je stofwisseling rust geven. Het zou beter zijn max 3x te eten. (Eigenlijk 2x) Wat is het beste advies?

Door tip voor 'mense... (niet gecontroleerd) op ma, 07/11/2016 - 00:13

Dat is niet heel moeilijk, als je maar wil is er zo veel mogelijk...
Krachttraining met 1 been, romp, armspieren. Rolstoelbasketbal, handbiken, rolstoelrugby (zelfs gespeeld door mensen met een laesie tot de hals), dus waar een wil is...

Door Creabea (niet gecontroleerd) op wo, 07/06/2016 - 19:31

Er zijn toch genoeg oefeningen die je met je armen kunt doen? Kom op, beetje creatief zijn... Vooral niet in een slachtofferrol gaan zitten. Klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is, maar probeer te denken aan wat je hebt ipv wat je mist. Sterkte! ;-)

Door Bonnie Wagenmakers (niet gecontroleerd) op do, 06/30/2016 - 10:42

Als mensen, net als ik in een rolstoel zitten is het makkelijker gezegd dan gedaan.
Op welke manier kan ik meer bewegen? Mijn linker been kan niets meer, dus......

Door Daan (niet gecontroleerd) op vr, 07/10/2015 - 10:35

Ja, maar niet op de manier die je misschien denkt. Je ademhaling op de een of andere manier aanpassen heeft geen zin. Er is altijd ruim voldoende zuurstof in je longen, meer dan ze kunnen opnemen. Extra diep of extra langzaam ademhalen zorgt niet voor meer zuurstof.
Extra diep ademhalen zorgt wel voor extra afvoer van CO2, wat invloed heeft op het percentage CO2 in je bloed en het niveau daarvan is kritiek voor heel veel processen in je lichaam.

Door R (niet gecontroleerd) op zo, 12/07/2014 - 19:51

Lipton Green Tea zal ik niet drinken als ik jouw was, er zitten namelijk stukjes 'flavouring' in die gewoon van suikerachtige stoffen zijn gemaakt. (deze kan je ook zien, het zijn een soort wit-doorzichtige bolletjes en als je ze eet smaken ze een beetje naar kauwgomballen).
Pickwick green tea is echter 100% green tea leafs dus als ik jouw was zal ik die nemen, hij is volgensmij ook nog wat goedkoper! :)

Door renee (niet gecontroleerd) op za, 11/08/2014 - 10:09

hoe beter je zuurstofpercentage in het bloed( saturatie) hoe beter je stofwisseling en spijsvertering ( verbranding); dus goed ademhalen is van essentieel belang

Door wessel (niet gecontroleerd) op za, 11/08/2014 - 10:02

Heeft de ademhaling(zuurstof) invloed op je stofwisseling?