Boekrecensie: Eten. Liefhebben. Stralen.

Jouw stappenplan naar een gezond en slank leven

Getty Images

Als het volhouden van een gezonde leefstijl heel gemakkelijk zou zijn, dan werden er waarschijnlijk niet zoveel boeken over geschreven. Voedingsdeskundige Amelia Freer wil met kleine aanpassingen grote veranderingen aanbrengen. Haar boek 'Eten. Liefhebben. Stralen.' is een bundeling van haar kennis en ervaring en kan je (een beetje) op weg helpen.

Na tijden van stress en lichamelijke klachten, met een 'fast food'-eetpatroon dat vooral uit tarwe, suiker en cafeïne bestond, gooide Amelia Freer haar leven om. Op 28 jarige leeftijd begon ze aan een studie tot voedingsdeskundige en tijdens die opleiding paste ze allerlei dingen in haar eetpatroon aan. De maaltijden die ze bereidde moesten aansluiten bij wat ze leerde, bij wat haar lichaam nodig had, maar ook een troostend en fijn gevoel geven zoals ze van het vroegere eten gewend was. Eten moest nog steeds vooral lekker zijn.

De gezondheid van Freer verbeterde en inmiddels helpt ze anderen met haar kennis en ervaringen. Ze werkt met alle laatste ontwikkelingen, maar is ook tot de ontdekking gekomen dat wetenschap alleen niet voldoende is. Er is geen kant-en-klare oplossing die voor iedereen geldt.  Met Eten. Liefhebben. Stralen. hoopt Freer te kunnen inspireren tot bewustere voedingskeuzes en wil ze je leren hoe je langetermijnaanpassingen in je eetgewoonten door kunt voeren. Het is dus geen persoonlijk plan van aanpak, maar vooral een begin.

Klein beginnen

En dat begin is ook daadwerkelijk het uitgangspunt van het boek. Luisteren naar je lichaam is belangrijk. Veranderingen stapje voor stapje toepassen ook. Freer laat haar cliënten één ding kiezen dat ze niet meer mogen eten of drinken, verder ligt de focus vooral op wat wel mag. Kleine doelstellingen zijn vaak veel gemakkelijker vol te houden.

Dat ene ding uitkiezen is misschien nog niet zo gemakkelijk. Freer beschrijft een aantal voorbeelden uit de praktijk, bijvoorbeeld de werkende moeder en de jarentachtigdieetvoerder. Een eetdagboek kan ook inzicht geven in je eetpatroon en kan daarbij helpen om te bepalen welk ding je als eerste weg zou moeten laten. Ook geeft ze een lijst van voedingsmiddelen die je - volgens haar - met de tijd uit je dieet zou moeten schrappen. Op deze lijst staan onder andere suiker, gluten, alcohol, zuivel en cafeïne. Per product legt ze ook uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Keukendetox

Hoofdstuk twee betreft een keukendetox. Een make over van je voorraadkast, slimmer boodschappen doen en het herinrichten van de koelkast zijn hier onderdeel van. Voor alles wat weg moet, geeft Freer alternatieven. Niets kant-en-klaar, maar allemaal zelfgemaakt. Fijne lijstjes maken duidelijk waarmee je bepaalde producten kunt vervangen en dankzij de glutengids weet je precies welke granen en melen je volgens Freer wel kunt gebruiken.

Na de keuken ga je zelf onder de loep. Want wat voor eter ben je? Een emotie-eter, een gedachteloze eter, een gehaaste eter of misschien wel een stiekeme eter? En zit er een patroon in jouw snoepgedrag? Met de tips en uitleg in Eten. Liefhebben. Stralen. leer je om bewuster met eten om te gaan. Kiezen voor voeden in plaats van 'vullen'. Een stukje mindful eten ook.

Handboek

Getty Images

Ook de rest van het boek bevat veel informatie en tips over hoe je een gezonde leefstijl het beste vol kunt houden. Zo wil Freer graag dat je (goed) vet je vriend maakt (en suiker je vijand), is het zeker niet haar bedoeling dat je perfectie nastreeft en wil ze dat je gelukkig wordt van eten. Verder spelen drinken (water!) en lichaamsbeweging een belangrijke rol. Door het boek heen vind je al verschillende recepten en achterin staat nog meer gezonde keukeninspiratie. Lekker is bijvoorbeeld de regenboogsandwich of de pastinaakbeignets. Ook de inmiddels bekende bloemkoolpizza ontbreekt niet.

Eten. Liefhebben. Stralen. is een fijn handboek voor als je je voedingspatroon kritisch aan wilt pakken. De methode van Freer en het uitsluiten van verschillende producten is natuurlijk een manier die wel of niet bij je past. Toch is het boek - ook als je niet volledig suiker-, zuivel- en glutenvrij wilt eten - een aanrader. Een stukje extra bewustwording over hoe je eet, kan nooit kwaad. Daarbij is het een mooi en leerzaam boek met fijne recepten.

Amelia Freer is voedingsdeskundige en heeft ruim 7 jaar ervaring met het helpen en begeleiden van mensen die hun leefstijl willen veranderen. Tot haar clientèle behoren onder anderen Boy George en Sam Smith. Ook zette ze een bezorgservice voor huisgemaakte maaltijden op: 'Freer Food'.