Boekrecensie: Intuïtief eten

Luisteren naar je lichaam

Inuïtief eten
Kosmos Uitgevers

Ongezonde eetgewoontes zijn lastig te doorbreken en diëten zijn op de langere termijn moeilijk vol te houden. Volgens voedingsconsulente Sharon Numan en psychologe Henrike Weerstand is intuïtief eten hiervoor de oplossing. Met hun boek helpen ze je te ontdekken welke voeding het beste bij jou past.

Wat is intuïtief eten?

Luisteren naar je lichaam, eten op gevoel: dat is intuïtief eten. Het is een onderdeel van intuïtief leven, waarbij je beweegt en leeft vanuit liefde. Je vertrouwt op je intuïtie. Dit moet overigens niet verward worden met instinct, waarbij je bijvoorbeeld uit een reflex reageert op basis van een hongergevoel. Je eet wat je het eerste tegenkomt, waarbij je bij intuïtief eten juist eet naar waar je lichaam om vraagt.

Eten op gevoel

Niet diëten, maar luisteren naar je gevoel. Ga je jezelf dan niet volproppen met chips, koek en snoep? Schrijvers Numan en Weerstand moedigen je aan het eens te proberen wanneer je lichaam om dit voedsel vraagt. Vervolgens stel je jezelf de vraag: Hoe voel ik me nu echt? Als je je echt hebt volgepropt met junkfood, is de kans niet heel groot dat dit prettig aanvoelt. Het gevolg: je maakt de volgende keer waarschijnlijk een andere keuze, waardoor je gezonder gaat eten. Dat doe je niet omdat het moet, maar omdat je weet dat dit een fijner gevoel geeft.

Op maat gemaakt

Het boek Intuïtief eten is een hulpstuk voor ieder die hierover wil leren. Het bestaat vooral uit leerzame informatie, maar omdat de identiteit en intuïtie voor iedereen anders is, hebben Numan en Weerstand deze informatie aangevuld met oefeningen. Zo kun je jouw unieke eetplan vinden, waarin je tevredenheid volgens de schrijvers zal groeien en het ongemak af zal nemen. Het zijn leerzame vragen en oefeningen die de ogen kunnen openen. Want waarom eet je eigenlijk wat je eet? En is het niet zo door bepaald voedsel als ‘goed’ en ‘fout’ te labelen, je juist naar dat ‘foute’ voedsel gaat verlangen?

Het boek is een aanrader wanneer je graag aan jezelf wil werken en je leefstijl wil veranderen. In Intuïtief eten vind je de handvaten die je daarbij kunnen helpen.

Auteur 
  • Miriam Groot