De betere tv-snacks

Gezonde snacks voor bankhangers

Getty Images

Een avondje televisie kijken met vrienden is natuurlijk erg leuk, maar gaat vaak gepaard met vette snacks en overvloedig bier. Hoe voorkom je dat die gezelligheid zich linea recta op je heupen nestelt? Wij selecteerden de betere tv-snacks!

Chips, bier, zoutjes... een avondje bankhangen gaat vaak gepaard met lekkere snacks. Zeker ook als je kijkt naar een sportwedstrijd. Maar zou het niet fijn zijn om te genieten zonder je druk te maken om de calorieën die je ondertussen naar binnen werkt? Deze tv-snacks zijn goed voor de lijn en maken het kijkplezier absoluut niet minder.

Nootjes

Chips en nootjes lijken onmisbaar. Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's. Ook tortillachips zijn relatief caloriearm.

Hartige snacks

Bedenk dat vrijwel alle worstsoorten vrij vet zijn. Eet weinig leverworst of salami en kies nog liever voor magere vleesvarianten zoals magere ham - lekker met een augurkje - kip of kalkoen. Ook een gevuld ei is prima te doen. Klop het eigeel los met een beetje ketchup en eventueel wat yoghurt. Besmeer toastjes met slankie smeerkaas sambal. Dit is zelfs oranje van kleur en bevat weinig calorieën. Je kunt ook kiezen voor filet américain, zalm of haring. De laatste twee zitten boordevol goede vetten.

Rauwkost

Rauwkost lijkt misschien wat suf, maar niet wanneer je het in stijl serveert. Denk aan paprika, worteltjes en mandarijn- of sinaasappelpartjes. Ook abrikoos, mango en perzik zijn oranje heerlijkheden. Serveer eventueel een yoghurtdip bij de rauwkost. De paprika's kun je natuurlijk ook vullen met een light roomkaas.

Warme snacks

Trek in iets warms? Hapjes uit de oven zijn aanmerkelijk minder vet dan snacks uit de frituur. Minipizza's bijvoorbeeld of zelfgemaakte mini-saucijzenbroodjes met tartaar. Maar denk ook eens aan zelfgemaakte gehaktballetjes (koud én warm te eten!) of bijvoorbeeld satéstokjes met gemarineerd rund- of kippenvlees. Serveer de saus ernaast, dan kan iedereen zelf bepalen hoeveel ze ervan nemen. Serveer ook eens rode saus in plaats van bijvoorbeeld saté- of knoflooksaus; barbecuesaus of chilisaus is veel minder vet.

Wat drink je?

Bier is lekker, maar ook erg calorierijk.  Er zijn gelukkig light-varianten. In rode wijn en enkele andere alcoholische versnaperingen zitten minder calorieën dan in bier of mixdrankjes. Wil je toch mixen? Mix dan zelf en gebruik waar mogelijk light frisdrank om dat mee te doen. Probeer ook één op één te drinken; oftewel: een glas alcohol met een glas water.

Ongevraagd bijvullen voorkom je door te zorgen dat je steeds een bodempje in je glas houdt. Drink je geen alcohol? Vruchtensap uit pak bevat ook veel suiker. Leng het aan met water, de smaak wordt er niet minder om. Ook aanmaaklimonade en ongezoete of verse vruchtensappen zijn prima.

Meer inspiratie

Zit het weer mee en wil je gezellig de barbecue aansteken? Lees dan ook onze tien tips voor een slanke barbecue eens door. En wil je meer snacktips? Deze lekkernijen snaaien lekker weg, maar bevatten minder dan 100 calorieën.

Snackweetjes

Snack kilocalorieën
Handje pinda’s (50 gram) 310
Handje borrelnoten (25 gram) 140
Handje tortillachips (15 gram) 70
Toastje met roomkaas (15 gram) 60
Handje Japanse mix (10 gram) 40
Toastje met zalm (15 gram) 40
Rolletje ham met augurk (35 gram) 25
Vijf olijven (10 gram) 10

 

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Voedingscentrum