Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

De betere tv-snacks

Gezonde snacks voor bankhangers

Een avondje televisie kijken met vrienden is natuurlijk erg leuk, maar gaat vaak gepaard met vette snacks en overvloedig bier. Hoe voorkom je dat die gezelligheid zich linea recta op je heupen nestelt? Wij selecteerden de betere tv-snacks!

Chips, bier, zoutjes... een avondje bankhangen gaat vaak gepaard met lekkere snacks. Zeker ook als je kijkt naar een sportwedstrijd. Maar zou het niet fijn zijn om te genieten zonder je druk te maken om de calorieën die je ondertussen naar binnen werkt? Deze tv-snacks zijn goed voor de lijn en maken het kijkplezier absoluut niet minder.

Nootjes

Chips en nootjes lijken onmisbaar. Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's. Ook tortillachips zijn relatief caloriearm.

Hartige snacks

Bedenk dat vrijwel alle worstsoorten vrij vet zijn. Eet weinig leverworst of salami en kies nog liever voor magere vleesvarianten zoals magere ham - lekker met een augurkje - kip of kalkoen. Ook een gevuld ei is prima te doen. Klop het eigeel los met een beetje ketchup en eventueel wat yoghurt. Besmeer toastjes met slankie smeerkaas sambal. Dit is zelfs oranje van kleur en bevat weinig calorieën. Je kunt ook kiezen voor filet américain, zalm of haring. De laatste twee zitten boordevol goede vetten.

Rauwkost

Rauwkost lijkt misschien wat suf, maar niet wanneer je het in stijl serveert. Denk aan paprika, worteltjes en mandarijn- of sinaasappelpartjes. Ook abrikoos, mango en perzik zijn oranje heerlijkheden. Serveer eventueel een yoghurtdip bij de rauwkost. De paprika's kun je natuurlijk ook vullen met een light roomkaas.

Warme snacks

Trek in iets warms? Hapjes uit de oven zijn aanmerkelijk minder vet dan snacks uit de frituur. Minipizza's bijvoorbeeld of zelfgemaakte mini-saucijzenbroodjes met tartaar. Maar denk ook eens aan zelfgemaakte gehaktballetjes (koud én warm te eten!) of bijvoorbeeld satéstokjes met gemarineerd rund- of kippenvlees. Serveer de saus ernaast, dan kan iedereen zelf bepalen hoeveel ze ervan nemen. Serveer ook eens rode saus in plaats van bijvoorbeeld saté- of knoflooksaus; barbecuesaus of chilisaus is veel minder vet.

Wat drink je?

Bier is lekker, maar ook erg calorierijk.  Er zijn gelukkig light-varianten. In rode wijn en enkele andere alcoholische versnaperingen zitten minder calorieën dan in bier of mixdrankjes. Wil je toch mixen? Mix dan zelf en gebruik waar mogelijk light frisdrank om dat mee te doen. Probeer ook één op één te drinken; oftewel: een glas alcohol met een glas water.

Ongevraagd bijvullen voorkom je door te zorgen dat je steeds een bodempje in je glas houdt. Drink je geen alcohol? Vruchtensap uit pak bevat ook veel suiker. Leng het aan met water, de smaak wordt er niet minder om. Ook aanmaaklimonade en ongezoete of verse vruchtensappen zijn prima.

Meer inspiratie

Zit het weer mee en wil je gezellig de barbecue aansteken? Lees dan ook onze tien tips voor een slanke barbecue eens door. En wil je meer snacktips? Deze lekkernijen snaaien lekker weg, maar bevatten minder dan 100 calorieën.

Snackweetjes

Snack kilocalorieën
Handje pinda’s (50 gram) 310
Handje borrelnoten (25 gram) 140
Handje tortillachips (15 gram) 70
Toastje met roomkaas (15 gram) 60
Handje Japanse mix (10 gram) 40
Toastje met zalm (15 gram) 40
Rolletje ham met augurk (35 gram) 25
Vijf olijven (10 gram) 10

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

6 Comments

Door jan slager (niet gecontroleerd) op wo, 03/15/2017 - 09:48

Mooie site. Prachtige plaatjes. Goede uitleg. Het heeft me echt geholpen met het vinden van goed eten. Hartelijk bedankt. Als ik voor de tv zit eet ik heel graag wat hartigs. Daarom vind ik jullie site zo goed, want nu kan ik gezond eten. Dat vind ik erg fijn, want ik doe aan de lijn. Dit helpt mij met afvallen. Nogmaals hartelijk bedankt.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 06/22/2016 - 23:58

Beste is om weinig of geen tv te kijken, heb de mijne al weggedaan. tv-kijken geeft een stressreactie in je lichaam terwijl je stilzit, waardoor je juist gaat snacken, jezelf als het ware zit op te vreten. Kan uitmaken wat je eet maar doordat je in een stresssituatie zit te eten in plaats van ontspannen kom je algauw aan, wat je ook eet.

Door summer (niet gecontroleerd) op do, 06/12/2014 - 14:16

ik ben nu toch echt benieuwd wat nu beter is? light producten of de niet light producten. De 1 zegt je krijgt zo weinig van de light producten binnen dat het niet schadelijk is en daar wordt je niet dik van. en van de gewone producten wel omdat die suiker bevatten. Nu hoor ik ook weer het omgekeerde ...dat je beter de gewone producten kan pakken want je wordt juist dikker van de lightproducten. Ik heb al zoveel op internet opgezocht. ik zou toch graag willen weten hoe het nu zit. graag daar wat info over aub.

Door jack (niet gecontroleerd) op do, 02/06/2014 - 11:35

goede lijst van rauwkost maar denk ook eens aan schijfjes aardpeer en crosne dan proef je ookiets lekkers

Door Harold (niet gecontroleerd) op do, 02/06/2014 - 09:33

Gedroogd vlees (te koop onder de naam Beef Jerky) is ook een heerlijke snack voor 's avonds. Beetje prijzig maar wel goed voor je.

Door Ingeborg Kooiman (niet gecontroleerd) op do, 02/06/2014 - 08:51

Prima lijst, maar met de dranken ben ik het niet helemaal eens. Ik heb een darmaandoening en mijn dokter zei op een gegeven moment: "Lightprodukten? Daar moet iemand met een gezond darmstelsel al met een grote boog omheen, en jij helemaal!"
De tip om alcohol af te wisselen met water lijkt me hier bruikbaarder.