Feiten en fabels over afvallen

Wat je moet weten over diëten

Getty Images

Je hoort de vreemdste verhalen over hoe je het beste kunt afvallen. Maar wat is nu echt waar? Voedingsdeskundige Willemijn Wissekerke zet de belangrijkste feiten en fabels voor je op een rij en geeft uitleg.

Bewegen moet tijdens het afslanken

Feit. Als je goed wilt afslanken, dan moet je meer verbranden dan er binnenkomt. Bewegen kan hier voor zorgen. Daarnaast versnelt beweging je stofwisseling, waardoor je ook in rust meer zult verbranden.[ITEMADVERTORIAL]

Ik mag geen zoetigheid meer

Fabel. Je mag best zoetigheid eten, maar met mate. Als je een echte zoetekauw bent en je laat zoetigheid helemaal uit je dieet weg, dan wordt het alleen maar lastiger om het vol te houden. Je kunt het beste maximaal twee keer per week iets lekkers nemen, zo blijft het speciaal.

Ik mag geen vet meer

Fabel. Het is juist helemaal niet goed om vet weg te laten uit je dieet. Je lichaam heeft vet namelijk wel nodig, onder andere voor voldoende vitamine A, D, E en K, voor de opbouw van cellen en weefsels, de aanmaak van hormonen en de aanmaak van gal. Uiteraard is het wel verstandig om te letten op de hoeveelheid vet en beperk het gebruik van verzadigd vet.

Ik moet de rest van mijn leven op mijn voeding letten

Feit. Je hebt de aanleg om dik te worden en als je eenmaal bent afgeslankt, is het niet zo dat je automatisch slank blijft. Je zult de rest van je leven gezond moeten blijven eten en veel moeten blijven bewegen om op gewicht te blijven. Als je weer terug gaat naar je oude eetpatroon zitten de verloren kilo’s er zo weer bij.

Ik mag geen aardappelen of pasta

Fabel. Dit is een van de grootste denkfouten die mensen maken bij het afslanken. Aardappelen, pasta en brood zijn geen dikmakers, ze bevatten juist heel veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Van de toevoegingen zoals beleg, vet vlees en saus word je dik, niet van aardappelen, pasta of brood zelf.

Veel drinken is belangrijk bij het afslanken

Feit. Veel drinken is belangrijk om ervoor te zorgen dat afvalstoffen die worden geproduceerd bij het afslanken snel uit je lichaam worden verwijderd. Daarnaast is veel drinken ook belangrijk als je veel vezels binnen krijgt, anders blijven de vezels in je darmen plakken en kun je last krijgen van verstopping. Water (of thee) is het beste om te drinken.

Ik kan maar beter geen ontbijt nemen

Fabel. Het weglaten van het ontbijt is juist geen goed idee als je wilt afslanken. Je krijgt daardoor juist meer honger en eet waarschijnlijk meer bij een volgende maaltijd. Ook is het belangrijk om 's morgens gelijk je stofwisseling op gang te brengen, zodat je de rest van de dag alles wat je eet en drinkt goed kunt verwerken.

Ik kan het beste maar niet te vaak wegen

Feit. Je gewicht kan gedurende de week erg verschillen. Dit wordt veroorzaakt door je eetpatroon, beweging, het weer en bij vrouwen spelen hormonen ook een belangrijke rol. Daarom kun je het beste één keer per week wegen. Doe dit altijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip, dan is je beeld het meest betrouwbaar. Als je het echt wilt, mag je ook dagelijks wegen. Houd dan wel rekening met schommelingen in je gewicht. Je zult na een tijdje merken dat dit normaal is.

Ik mag geen tussendoortjes

Fabel. Ook dit is een veelgemaakt fout. Tussendoortjes mogen juist wel omdat ze ervoor zorgen dat je tijdens de hoofdmaaltijden minder eet. Kies dan natuurlijk wel altijd voor slanke en gezonde tussendoortjes, zoals fruit en rauwkost.

Variëren met je eetpatroon moet

Feit. Alle verschillende voedingsmiddelen bevatten andere soorten voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar ook binnen de productgroep zijn veel verschillen qua hoeveelheden vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk om goed te variëren, zodat je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.

Ik mag na 20 uur 's avonds niet meer eten

Fabel. Dit is een heel bekende fabel. Van eten in de avond word je niet dik! Het gaat om de totale inname over de hele dag. Het tijdstip waarop je eet is dan niet belangrijk. Je wordt dik van meer eten dan je verbruikt.