Feiten en fabels over fruit en afvallen

Fruit helpt om gezond te blijven

Getty Images

Fruit speelt in elk dieet een belangrijke rol. Bij Een Leven Lang Fit eet je het tot 12 uur onbeperkt, bij het Sonomadieet zweer je het in de eerste 10 dagen juist helemaal af. Wat kan fruit nou echt voor je betekenen als je een paar kilo kwijt wilt?

Vier hardnekkige fabels worden ontkracht. De vier simpele feiten die volgen, bewijzen dat fruit een gemakkelijk, onmisbaar onderdeel is van elk dieet.

Fabel 1. Fruit mag je onbeperkt

Nee, helaas. Maar: fruit is en blijft de beste keuze bij zoete trek. Een appel in plaats van snoep scheelt je zo 200 kilocalorieën. Je hoeft je ook echt niet aan twee stuks fruit per dag te houden. Eet gewoon niet vaker dan vier keer per dag iets tussendoor en neem normale porties. Een portie fruit is ongeveer 125 gram. Vruchtensap levert veel calorieën en minder vezels dan gewoon fruit. Drink hooguit één glas sap per dag.

Fabel 2. Fruit moet je niet combineren met andere voedingsmiddelen

Gelukkig is dat onzin. In de jaren negentig was het dieet Een Leven Lang Fit een hit. Volgens dit dieet kun je het beste 's ochtends fruit nemen en daarna een tijdje niets. Anders zou het gisten in je maag. Ook al is dit dieet vrijwel vergeten, veel mensen denken nog steeds dat je fruit het beste apart kunt eten. Dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Het combineren van fruit is juist een aanrader. Denk aan plakjes aardbei, banaan of appel als mager broodbeleg of in de yoghurt. Als je 's ochtends alleen fruit eet, kun je waarschijnlijk later op de ochtend verleidingen minder goed weerstaan. Een Leven Lang Fit adviseert dan 'een paar bananen te eten'. Maar: ook bananen tikken aan als je er te veel van eet.

Fabel 3. Een banaan als ontbijt? Kilo's kwijt!

Nee, helaas ook geen absolute waarheid. Volgens het Bananendieet, in Japan een hit, kun je het beste afvallen door in de ochtend een banaan te nemen. Als lunch en diner zou je dan kunnen eten wat je wilt. Een banaan heeft geen magische uitwerking voor je stofwisseling. Als je de rest van de dag meer eet dan je nodig hebt, kom je gewoon aan. Maar: een banaan kan natuurlijk best een lekker, snel ontbijt zijn. Houd alleen wel een gewone bruine boterham of andere caloriearme aanvulling op je ontbijt achter de hand voor wat later. Een banaan alleen is niet voldoende om je tot de lunch fit en vrolijk te houden. Bovendien is het belangrijk te variëren met fruit.

Fabel 4. Superfruit is gezonder

Granaatappels, goji- en açai-bessen bevatten veel antioxidanten en worden daarom vaak 'superfruit' genoemd. Het Sonomadieet roemt ook de bosbes. Voor afvallen hebben deze supersoorten geen bijzonder effect. Bovendien: wetenschappers zeggen dat de gezonde werking van fruit komt door de combinatie van stoffen die in fruit zitten, niet alleen door antioxidanten. Elke soort fruit heeft een eigen combinatie van gezonde stoffen. Juist door te variëren zorg je dat je al die stoffen binnen krijgt. Daarom is het onverstandig om bijvoorbeeld alleen nog maar bosbessen te eten.

Feit 1. Fruit helpt om caloriearm te eten

Ja, fruit is ontzettend gemakkelijk als je op dieet bent. Je weet namelijk zeker dat je met fruit de caloriearme keuze maakt. Mueslirepen, en andere 'verstandige' tussendoortjes leveren vaak meer calorieën dan je denkt.

Feit 2. Fruit stilt sneller je trek dan een kroket

Fruit bevat veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Vet eten heeft als nadeel dat je pas na een tijdje voelt dat je verzadigd bent, waardoor je snel te veel eet.

Feit 3. Fruit helpt om gezond te blijven

Volgens het Voedingscentrum zijn er sterke aanwijzingen dat fruit eten helpt tegen bepaalde chronische ziekten. Genoeg groenten en fruit eten zou het risico op hart-en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verlagen.

Feit 4. Fruit helpt op blijvend gewicht te blijven

Het probleem van veel diëten is dat ze te eenzijdig en nodeloos ingewikkeld zijn. Het zou niet goed zijn ze lang vol te houden omdat ze simpelweg niet alles leveren wat je nodig hebt. Fruit levert weinig calorieën en veel van wat je lijf nodig heeft. Vervang één ongezonde gewoonte door fruit en je bent al op weg!

Auteur