Fidgeten: afvallen met kleine bewegingen

Calorieën verbranden door met je muis te klikken

klikken-met-muis
Getty Images

Wil je graag wat (corona)kilo's kwijt, maar lukt het niet? Goed nieuws: wist je dat je al calorieën kunt verbranden met slechts hele kleine bewegingen, zoals het kauwen van kauwgom of het klikken met je muis? Dit 'fidgeten' is ideaal als je niet zo van sporten houdt, of het simpelweg niet meer kunt.

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en meer dan de helft beweegt te weinig. Doordat we meer thuiswerken, veel stress hebben en suikerrijke producten consumeren wordt onze leefstijl steeds ongezonder. Als je dan ook nog eens onvoldoende beweegt, dan vliegen de kilo's eraan. Houd je niet zo van sporten of kun je dit niet meer doordat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, dan kan het lastig zijn om dit patroon te doorbreken. Tijd om je leefstijl aan te passen met 'fidgeting'. 

Fidgeten

Met een paar simpele, alledaagse bewegingen kun je je verbranding al aardig op gang brengen. Zo kun je met 'fidgeten' (letterlijk: 'friemelen') hele kleine spiertjes aanspannen door bijvoorbeeld een beetje te tikken met je pen (72 calorieën per uur) of voeten (350 calorieën per dag), te kauwen op kauwgom (11 calorieën per uur), je billen aan te spannen (35 calorieën per uur) of met je muis te klikken (142 calorieën per 100 clicks). Het fidgeten zou de hoeveelheid calorieën die je verbrandt met zo'n 29 en 38 procent verhogen, tijdens het zitten of staan. 

Leefstijltips

Kun je nog goed bewegen? Dan is het ook aan te raden om elke dag even flink de trap op- en af te lopen, regelmatig op te staan of boodschappen op de fiets te doen in plaats van met je auto. Liesbeth van Rossum, internist en endocrinoloog, heeft nog meer handige leefstijltips in onderstaande video en onze podcast Gezond Gesprek 'Vet belangrijk!'. 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.

Bron 
  • Telegraaf
  • PubMed