Gezond Lezen: Fit4life

Hét doktersrecept

Getty Images

Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Diëtist/journalist Karine Hoenderdos leest én beoordeelt boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer: “Fit4life, hét doktersrecept” van Stefan van Rooijen.

Kort en krachtig

Huisarts in opleiding en onderzoeker Stefan van Rooijen ontwikkelde een programma om in vier weken fit te worden. Dit boek is een handleiding om dit programma zelf uit te voeren. De indeling van het boek is als een sporttraining. Er is een deel dat “warming-up” heet en over gewoontes gaat. Er is een deel dat “workout” heet en dat gaat over de acties die je kunt doen op het gebied van bewegen, voeding, verslavingen en mentale kracht. In het deel “cooling down” gaat het over het samenstellen van je eigen doelstellingen en trainingsprogramma. Extra bij de herziene versie van het boek (2022) is een Fit-na-COVID special.

Wie is de auteur?

Dr. Stefan van Rooijen is huisarts in opleiding en gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. Hij ontwikkelde daar een programma om patiënten fit te krijgen voor een operatie: Fit4surgery. Dit boek is een vertaling van dit wetenschappelijk bewezen programma voor het grote publiek.

Waarover gaat dit boek?

Het boek start met een Fit-na-COVID special. De auteur bespreekt kort de coronapandemie, legt uit wat virussen zijn en wat de relatie is tussen leefstijl en immuunsysteem. Er wordt kort ingegaan op adviezen voor revalidatie na een COVID- besmetting, die wel erg algemeen zijn. Het interview met een gespecialiseerde fysiotherapeut is wel interessant omdat ze bijvoorbeeld vertelt hoe mensen na COVID bewegingsangst kunnen ontwikkelen. Na dit “voorafje” start het boek echt. In de eerste hoofdstukken (de “warming up”) vertelt Van Rooijen over zijn visie als arts – waarom het soms zo gek voelt om in de gezondheidszorg vooral bezig te zijn met zieke mensen, als een soldaat aan het front. Waarom zijn we niet meer bezig met gezondheid, maar dan zonder hypes of strenge regels? Die gedachte inspireerde hem tot het ontwikkelen van het Fit4Life-plan. Dit deel gaat ook over gedragsverandering en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. Het eindigt met een korte kennisquiz.

Elke dag een uur trainen

In het tweede deel (“work-out” genoemd) komen alle onderdelen van leefstijl aan de orde. De uitleg is behoorlijk diepgaand en compleet, maar gelukkig wordt het nergens saai. Bij bewegen gaat het bijvoorbeeld over conditietesten en de opbouw van een training. Het eindigt met een pittig trainingsschema van vier weken. Daarin staat dagelijks 1 uur sporten of bewegen, waarvan drie keer per week een hoogintensieve training onder begeleiding. Na afloop van elk uur bewegen wordt aanbevolen om 30 gram eiwitten te eten om de spieropbouw te stimuleren. Dat is behoorlijk veel! Het is logisch omdat dit programma oorspronkelijk is ontwikkeld om mensen in 4 weken klaar te stomen voor een operatie. Je kunt je afvragen of dit pittige schema en al die extra eiwitten nodig zijn voor mensen die wat gezonder willen gaan leven. Al die diepgaande informatie is er ook over de andere leefstijlonderwerpen, zoals voeding, verslavingen (bijvoorbeeld roken en alcohol), slapen en het mentale deel van leefstijl. Leuk zijn de interviews met ervaringsdeskundigen en met experts zoals voedingshoogleraar Jaap Seidell, longarts Wanda de Kanter en neuroloog Erik Scherder. Dit deel eindigt met een vierweeks plan om fitter te worden, met dus dagelijks bewegen, extra eiwitten en vitamines en gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Het laatste deel van het boek (de “cooling down”) is een soort werkboek waarin je je eigen doelen en plannen kunt noteren.

Wat kun je praktisch met dit boek?

Als je heel gemotiveerd bent en het plan precies opvolgt, kun je in vier weken zeker fitter worden met dit boek. Wat ik echt jammer vind, is dat er dus alleen een plan in staat voor vier weken. Het zou fijn zijn als er ook een “onderhoudsprogramma” was ontwikkeld.

Eindoordeel

Door dit boek leer je veel over een gezonde leefstijl. Als je echt gemotiveerd bent, zal het boek je helpen om fitter en sterker te worden. Maar voor veel mensen zal het plan behoorlijk hoog gegrepen zijn. Er mist bovendien een vervolgplan voor de lange termijn.

Fit4Life, Hét doktersrecept, Stefan van Rooijen, Herdruk met extra informatie, 2022, ISBN 9789083099316, 432 pagina’s, €25,-, www.fit4life.club.