Gezond Lezen: Intuïtief eten (+ WINACTIE)

Word een ontspannen, probleemloze eter

Getty Images

Er verschijnen veel boeken over voeding, leefstijl en gezondheid. Diëtist/journalist Karine Hoenderdos leest én beoordeelt boeken voor Gezondheidsnet. Deze keer: 'Intuïtief eten' van Evelyn Tribole en Elyse Resch.

Kort en krachtig

Ben je altijd op dieet of ben je een troosteter? Hanteer je voor jezelf veel ongeschreven eetregels, zoals dat je na acht uur ’s avonds niet meer wil eten? Dan is het boek 'Intuïtief eten' iets voor jou. Het boek helpt je om stap voor stap een relaxte, probleemloze eter te worden.

Wie zijn de auteurs?

Even een opmerking vooraf: het is al ruim 25 jaar geleden dat het boek 'Intuïtief eten' verscheen in Amerika en in al die jaren zijn er wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Waarom dan nu toch een recensie in deze rubriek op Gezondheidsnet? Omdat vorig jaar de vierde herziene versie van het boek verscheen én omdat onlangs voor het eerst een Nederlandse vertaling is verschenen. De Amerikaanse auteurs, Evelyn Tribole en Elyse Resch zijn allebei diëtist met een eigen praktijk. Ze schreven dit boek een kwart eeuw geleden, omdat ze gefrustreerd raakten omdat het hun cliënten niet lukten om zich aan een dieet te houden en blijvend gewicht te verliezen. Sindsdien is het boek een bestseller geworden en hebben beide auteurs veel zorgverleners opgeleid om mensen te begeleiden naar intuïtief eten.

Waarover gaat dit boek?

Dit boek is een anti-dieetboek. Het leert je om te luisteren naar je innerlijke hongersignalen, om te eten wat je wilt als je lichaam er om vraagt en om daarna voldaan te zijn, zonder schuldgevoelens of spijt. Als je een intuïtieve eter bent, vertrouw je op de wijsheid van je lichaam en heb je vriendschap gesloten met voedsel. Heb je trek, dan ga je eten. Heb je geen trek, dan eet je niet. Ben je verveeld of verdrietig, dan gebruik je eten niet om je emoties te dempen. Als dit je allemaal super logisch in de oren klinkt omdat dit precies is zoals je eet, dan is dit boek niks voor jou en ben je waarschijnlijk al een intuïtieve eter. Maar als je nu denkt: 'Ja, dit klinkt fantastisch, maar ook heel eng. Als ik zo ga eten, dan weet ik zeker dat ik kilo’s aankom of alleen nog maar ga snoepen', dan is dit boek zeker geschikt voor jou. Intuïtief eten leert je namelijk om afstand te doen van calorieën tellen en dieetregels, het leert je om goed te luisteren naar honger en verzadiging en het leert je om te genieten van eten en goed voor jezelf te zorgen. Om dat te bereiken, zijn er tien basisprincipes, die uitgebreid worden besproken in het boek. Voorbeelden zijn 'zet de dieetbril af', 'respecteer je honger', 'stuur de eetpolitie weg' en 'eer je gezondheid'. Deze kijk op voeding kan je helpen om weer een goede relatie op te bouwen met eten en met je lichaam, zeker als je al jaren op dieet bent. Het boek geeft informatie over jojoën, over valkuilen rondom diëten en over interessante vormen van eetgedrag. Het boek biedt ook informatie voor mensen met eetstoornissen en voor ouders die hun kinderen willen opvoeden tot een intuïtieve eter.

Wat kun je praktisch met dit boek?

Het principe van intuïtief eten is heel logisch en goed onderbouwd. De tien basisprincipes worden duidelijk uitgelegd, ook met veel voorbeelden uit de praktijk. Toch vind ik het boek niet heel praktisch. Om te beginnen is het niet eenvoudig geschreven en is het boek nogal omvangrijk. Ten tweede is er veel aandacht voor het wetenschappelijk onderzoek naar intuïtief eten. Interessant, maar het is wel heel veel theorie. Ten derde is het 'omscholen' naar een andere manier van eten moeilijk, zeker als je een eetprobleem hebt of al jaren worstelt met je gewicht. Ten vierde is het moeilijk om een intuïtieve eter te zijn als er in onze samenleving voortdurend triggers zijn die dit lastig maken, zoals reclame voor snacks en snoep en discriminatie van overgewicht. Ik zie dit boek vooral als een (lijvig) naslagwerk, dat je leest om de principes te doorgronden en om inzicht te krijgen in je eigen eetgedrag. Voor sommige mensen zal dat voldoende zijn om hun gedrag te veranderen, maar ik verwacht dat veel mensen hierbij echt nog wel wat begeleiding nodig hebben. Overigens erkennen de auteurs dit zelf ook. Gelukkig is er ook 'Het Intuïtief Eten Werkboek' en zijn er diëtisten die begeleiden naar deze vorm van eten. Meer informatie voor intuïtief eten in Nederland vind je op intuitiefeten.nu.

Eindoordeel

Dit boek laat de lezer duidelijk zien hoe verkrampt veel mensen zijn in hun relatie met voeding en hun lichaam. Het toont ook hoe sterk we worden beïnvloed door de dieetcultuur en hoeveel regels er zijn rondom voeding. Intuïtief eten biedt een wetenschappelijk goed onderbouwde oplossing voor mensen die hun relatie met voeding willen verbeteren. Het is geen dieetboek! Je valt niet per se af als je een intuïtief eter wordt (het kan wel, maar het hoeft niet zo te zijn). Maar je relatie met eten verbetert enorm en de tien basisprincipes uit dit boek kunnen je daarbij helpen. De weg naar intuïtief eten is niet eenvoudig en het is ook geen snelle oplossing, maar het zal zorgen voor meer vrijheid en ruimte in je leven.

Maak kans op 2x het boek Intuïtief eten

Deze winactie is afgelopen. Je kunt niet meer deelnemen.