Helpt een hormonenkuur met afvallen?

Getty Images

Via een kennis hoorde ik over de HCG-hormoonkuur om te helpen bij het afvallen. Door stress ben ik in 2 jaar 18 kilogram aangekomen en bij iedere afslankpoging zakt de moed me steeds verder in de schoenen. Ik vroeg me af of HCG ongezond is om te gebruiken om af te vallen. Zijn er risico's aan verbonden?

Marieke

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige

Persoonlijk zou ik het niet aanraden om deze kuur te volgen. Het gaat uit van een gewichtsverlies van 200-500 gram per dag binnen een korte periode met een product waarvan de werking niet officieel geregistreerd is!

Een dergelijk gewichtsverlies in een korte periode is niet heel gezond voor je lichaam. Het is voor mij ook de vraag of het puur door het HCG komt of door de voeding van laag-calorische waarde, die wordt gegeten binnen de periode. Als je dit thuis doet zonder het hormoon, zal je waarschijnlijk ook veel afvallen, maar kost het je niet honderden euro's.

Probeer jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren en neem daarbij een energiebeperking. Het principe van afvallen is heel simpel: je moet meer verbruiken dan je binnenkrijgt. Als je gezond eet dan val je ook af, alleen iets minder snel dan bij een dergelijke kuur. Dit proces is alleen veel gezonder voor je lichaam. Daarbij zal het jojo-effect minder snel optreden. Dit komt doordat je gezond leert eten. Dit is een proces dat je je hele leven kunt volhouden.

Noot van de redactie: sinds 2010 zijn HCG-kuren door middel van zelfinjectie verboden. er zijn nog wel druppels en pillen met bio-HCG op de markt. Aan de werkzaamheid hiervan wordt getwijfeld.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!