Helpt koukleumen om af te vallen?

Bruin vet verbrandt calorieën

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kan je afvallen met bruin vet?

Het klinkt fantastisch: je bruin vet gebruiken om af te vallen, simpelweg door de verwarming wat lager te zetten. Helaas, de werkelijkheid ziet er anders uit.

Dat er af en toe weer berichten in de media opduiken dat je afvalt als je de verwarming omlaag draait, heeft te maken met de werking van bruin vet in ons lichaam. Bruin vet is namelijk ons eigen ingebouwde kacheltje dat aanslaat en calorieën gaat verbranden op het moment dat je lichaam het koud heeft.

Wit, beige en bruin vet

Bruin vet verbrandt calorieën, wit vet slaat alleen maar op. Maar wat als je wit vet nu eens omzet naar bruin vet, dan kun je toch nog meer calorieën verbranden? Dr. Lonneke Bähler van het AMC Amsterdam helpt ons meteen uit de droom, want wat blijkt: wit vet kun je helemaal niet omzetten naar bruin vet. “Wit vet en bruin vet zijn afkomstig van andere cellijnen. Wel lijkt er een tussenvariant te zijn - beige vet - waarbij er bruine vetcellen in wit vet aanwezig zijn.” Het woord ‘lijkt’ is in dit verband veelzeggend: er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Onderzoeken - van onder anderen dr. Bähler - hebben al wel aangetoond dat kou de hoeveelheid bruin vet vermeerdert en activeert. De wetenschap gaat er vooralsnog echter niet vanuit dat wit vet dan ook daadwerkelijk beige vet wordt.

Afvallen in de kou?

Kunnen we werkelijk gewicht verliezen door de thermostaat wat lager te draaien en het bruin vet aan het werk te zetten? Volgens dr. Bähler is dat nog maar de vraag: “Enerzijds omdat leeftijd ervoor zorgt dat het volume bruin vet afneemt, en we weten nog niet welke factoren daarbij een rol spelen. Uit wetenschappelijk onderzoek met Wim Hof - bekender onder zijn bijnaam The Iceman bleek dat zelfs zijn lichaam geen bruin vet meer heeft, terwijl hij zich wel vaak aan koude blootstelt. Anderzijds gaat het ook om relatief weinig calorieën die we kwijt kunnen raken. Door de thermostaat lager te zetten verbrand je hoe dan ook wel meer calorieën, maar dat is waarschijnlijk niet enkel toe te schrijven aan bruin vet. Hoogstwaarschijnlijk spelen ook de spieren nog een rol.” Helaas… wie echt wil afvallen, moet dus zijn eet- en leefgewoonten aanpassen. Gezonder, minder en regelmatiger eten en meer bewegen blijft het credo.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker
Bron 
  • Voedingscentrum
  • dr. Lonneke Bähler van het AMC Amsterdam