zondag, 14 augustus 2022

Hoe bereik ik mijn ideale gewicht?

Ik ben een vrouw van 40 jaar. Ik ben 158 centimeter lang en weeg 60 kilogram. Vorig jaar was ik nog 69-70 kilogram. Ik ben in mei 2011 begonnen met afvallen. Eerst heb ik een tijd het Dukan dieet gevolgd, daarna ben ik hiermee gestopt en gewoon bewust gaan eten zonder/met weinig tussendoortjes, chips, snoep etc. Af en toe verwen ik me echter wel met extra dingen.
Ik ben eerste 6 maanden 9 kilogram afgevallen. Sinds januari zit ik op 60 kilogram en de weegschaal wil maar niet lager. Het blijft tussen 59,9 en 61 steken. Ik doe ook aan sporten. Dat varieert van 30 minuten fitness per dag en soms daarna nog eens 40-45 minuten. Ik sport dus bijna elke dag. Ik word een beetje moedeloos van het feit dat mijn gewicht al maanden gewoon niet omlaag wil gaan. Ik meet mezelf ook om de zoveel tijd, maar ook daar merk ik geen verschil.
Ik hou tegenwoordig een dagboek bij om te zien of ik niet te veel eet. Mijn calorie-inname blijft tussen 1000-1700 kcal per dag (afhankelijk van mijn sporttijd).
Kunt u me vertellen wat ik fout doe of wat ik zou moeten doen om toch mijn ideale gewicht van 50 kilogram te bereiken?
Erin

Wil jij een vraag stellen aan Suzan Tuinier? Stuur dan een mailtje! Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Suzan deze beantwoorden en publiceren we deze op de site.

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Allereerst ontzettend knap dat je 10 kilogram bent afgevallen en ook dit gewicht weet te behouden. Je hebt nu een gezond gewicht voor je lengte. En je merkt dat je lichaam nu gaat tegenwerken om nog verder af te vallen. Minder eten is eigenlijk geen optie, je krijgt al weinig calorieën binnen. Het is met zo weinig calorieën ook zeer moeilijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, mogelijk kan een multivitamine dan voor aanvulling zorgen.

Wanneer je minder dan 1200 kcal binnenkrijgt, zal je stofwisseling omlaag gaan om je lichaam als het ware te beschermen. Het kan goed zijn dat je op een gegeven moment vanzelf weer gaat afvallen, zonder dat je minder gaat eten.

Wil je graag goed begeleid worden, dan kun je hulp vragen aan een diëtist. Nog een tip voor de beweging: zorg voor variatie. Vraag bij de fitness geregeld om een nieuw  schema of probeer eens een andere sport. Je lichaam zal op deze manier meer calorieën verbranden.