maandag, 12 april 2021

Hoe weersta je verleidingen?

Een aantal tips

Of je nou op het station staat, bij de benzinepomp, op de markt of in de supermarkt: overal word je verleid met eten. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om er mee om te gaan.

Wil je onderweg eten kopen? In de schappen ligt tegenwoordig een variatie aan groente en fruit verstopt. Worteltjes, bananen, snacktomaatjes; zo kom je wel aan je 250 gram groente en twee stuks fruit per dag.

Veel verpakkingen worden aangeduid als 'normaal' of 'medium', terwijl het eigenlijk een flinke hoeveelheid is. Vraag voor je bestelt of je de bakjes of bekertjes even kan zien en kijk of je niet genoeg hebt aan een kleinere verpakking. Zo eet je niet te veel en gooi je ook minder weg.   

Je kiest niet altijd bewust om iets te eten. Misschien ben je gewend om altijd een kroket te eten op de markt of een hotdog of ijsje bij het woonwarenhuis. Herken deze situaties en zorg voor een alternatief plan. Neem een appel mee of neem je voor op zulke momenten een waterijsje te eten.

Herken je dit? Je loopt over straat, zit in de auto of trein en in tussentijd ben je wat aan het snoepen. Voor je het weet is het op, maar eigenlijk heb je het amper geproefd. Voorkom dit door alleen te eten als je er ook je aandacht op kan richten.   

Kinderen kunnen, in bijvoorbeeld de supermarkt, flink drammen omdat ze wat lekkers zien. Laat je kind merken dat niet je omgeving, maar jij zelf bepaalt wanneer je iets eet. Leid je kind (en jezelf!) af met een praatje of door actief je zinnen te verzetten: Kom, dan gaan we de thee zoeken!