'Ik haat sporten!'

Tips om je te motiveren

Getty Images

"Ik weet dat het gezond is om te bewegen, maar ik haat sporten. Groepssporten zijn niets voor mij. Ook fitness vind ik niet leuk. Bovendien word ik zo moe van sporten." Klinkt het je bekend in de oren? Lees dan onderstaande tips en motiveer jezelf!

Wees reëel

Stel reële doelen. Begin niet met een uur per dag, maar bouw de trainingsduur langzaam op. Twintig tot dertig minuten, drie tot vier keer per week is voldoende als je begint met sporten.

Breng je voortgang in beeld

Download een online trainingprogramma of houd een schrift bij. Verbetering motiveert.

Verwacht geen perfectie

Het alles of niets denken is een valkuil. Mis je één of twee dagen? Een perfectionistische kijk op het leven leidt vaak tot opgeven. Besef dat je bijvoorbeeld ziek kunt worden en niet in staat bent te trainen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

We kennen ze allemaal: mooie, slanke 'Barbiepoppen' op de fitnessclub. Vergeet ze, vergelijk jezelf niet met anderen.

Laat je niet ontmoedigen, zoek hulp

Sporten is niet moeilijk, waarom lukt het jou dan niet? Laat je niet ontmoetingen door vrienden, familie en collega's. Schakel eventueel een personal trainer in voor advies.

Vind de lol in je sport

Zoek een sport die bij je past. Vandaag de dag heb je de keuze uit een grote diversiteit aan fitnessprogramma's. Ben je niet zo'n type, dan is een teamsport wellicht een optie voor je. Of kijk eens rond in je eigen omgeving. Loop de trap op en neer en dans mee met 'Dancing with the starts' op tv!

Verdeel je trainingstijd

Je maakt het jezelf gemakkelijk als je je trainingstijd opsplitst in twee of drie sessies.

Maak het je gemakkelijk

Haal belemmeringen voor het trainen weg. Maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Sta je onder tijdsdruk? Verspil dan geen tijd met heen en weer rijden naar de sportschool. Train thuis met bijvoorbeeld een fitnessdvd. Ben je 's avonds te moe om te trainen? Zet dan je wekker 's morgens wat eerder en train 's ochtends voordat je naar je werk gaat.

Vergeet het verleden

Laat je niet beïnvloeden door slechte sportervaringen uit het verleden. Misschien werd je op school als laatste gekozen voor een handbalwedstrijdje, vergeet het. Dat was toen.

Beloon jezelf

Ga je goed vooruit, beloon jezelf dan eens. Niet met een reep chocola, maar met bijvoorbeeld een leuke film of een bos bloemen.

Auteur 
  • Betty Rombout
Bron 
  • BBC