maandag, 27 juni 2022

Ik hou diëten niet vol!

Ik probeer elke keer opnieuw af te vallen, maar ik hou het maar niet vol. Het gaat dan een week goed, maar dan eet ik weer eens te veel. Ik ben 1,71 meter en weeg 68 kilo. Dat is eigenlijk goed, maar bij mij niet, want ik heb een buikomtrek van 94 cm. Ik eet alleen als het voor m'n neus ligt, dan kan ik er niet van afblijven. Heb je tips voor me?
Cecenia

Willemijn Wissekerke, Voedingsdeskundige:

Wat vervelend dat je het snoepen moeilijk kunt laten en dat het volhouden van je dieet niet zo goed gaat.

Dat je het dieet maar 1 week volhoudt, kan komen doordat het dieet niet zo geschikt voor jou is. Het beste is om af te vallen met een geheel nieuw eetpatroon dat je de rest van je leven vol kunt houden. Dat betekent dat het zo moet worden samengesteld dat jij er tevreden mee bent.

Gezond eetpatroon

Zo vinden veel mensen het bijvoorbeeld erg fijn als er af en toe ruimte is voor iets lekkers, zoals een koekje of een glaasje wijn met wat chips. Als je de hele week netjes gezond en met mate eet is het ook geen probleem om af en toe wat lekkers te nemen. Let er ook op dat je niet te weinig gaat eten, dan is het ook moeilijk om vol te houden. Een gezond eetpatroon ziet er als volgt uit:

Om voldoende voedingsstoffen binnen te blijven krijgen, is het belangrijk dat het dieet niet minder dan 1200 kilocalorieën per dag levert. Begin bijvoorbeeld met het eten van ongeveer 1600 kilocalorieën per dag. Je zult niet verschrikkelijk snel afvallen, maar dit is een veel gezondere en meer verantwoorde manier, die goed is vol te houden.

Probeer altijd 3 maaltijden (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) per dag te eten, neem er rustig de tijd voor en geniet ervan. Eet dan veel volkorenproducten en groentes, deze zorgen voor een langer verzadigd gevoel, zodat de trek naar lekkernijen langer wegblijft.
Eet als tussendoortjes vers fruit, bijvoorbeeld in de vorm van een salade of shake. Maak deze desnoods al van te voren klaar, zodat het klaarstaat wanneer de verleiding voor een ongezonde snack het grootst is. Andere gezonde tussendoortjes zijn: krentenkoekjes, plakje ontbijtkoek, rauwkost, drink bouillon of cup-a-soup, bakje magere yoghurt, een rijstwafel of een krentenbol.

Voorkom verleiding

Probeer het snoepen echt te beperken. De ervaring leert dat zolang je geen zoetigheid eet je er ook geen behoefte aan hebt. Dit duurt echter wel eventjes voordat je lichaam hier aan gewend is. Probeer een week lang echt heel streng voor jezelf te zijn en geen zoete dingen te eten. Je zult merken dat je er vanzelf minder behoefte aan krijgt. Als je toch echt enorme trek krijgt en bang bent dat je er niet vanaf kunt blijven zoek dan afleiding, ga een rondje wandelen, bel een vriend of vriendin op, ga een boek lezen, doe een huishoudelijk klusje, als het maar afleidt van je trek in snoep.

Je zult niet verschrikkelijk snel afvallen want je hebt eigenlijk een gezond gewicht voor jou lengte. Daarom vind je lichaam het als het ware niet zo belangrijk om af te vallen en zal het liever energie voor andere dingen gebruiken. Maar door gezond en met mate te eten zul je zeker wat kilootjes kunnen verliezen. Het is helaas niet mogelijk om alleen op je buik af te vallen. Als je afvalt, val je overal af. Je kunt je buik wel strakker maken door regelmatig (elke dag) buikspieroefeningen te doen.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!